Microsoft met nieuwe anti-kopiëersoftware

Microsoft kondigde zaterdag tijdens een internationale muziekvakbeurs te Cannes aan dat het nieuwe software heeft ontwikkeld die de muziekindustrie moet helpen in de strijd tegen muziekpiraterij.

Windows Media Data Session Toolkit is de benaming van de nieuwe sotfware. Deze nieuwste techniek maakt het mogelijk om muziek in verschillende lagen op een cd te zetten. Met de techniek kan het schijfje zowel in een cd-speler als op de computer worden afgespeeld.

Het is nu net die 'laag' die de muziek industrie kan bewerken. Hier kan dan een beveiliging worden ingebouwd die het onmogelijk maakt CD's te kopiëren.

Deze nieuwe software zou ook meteen een einde maken aan de moeilijkheden die nu gepaard gaan met beveiligde cd's. Deze blijken moeilijk af te spelen op cd-players in de auto, PC en draagbare cd-walkmans.

Universal Music en EMI, de twee grootste platenmaatschappijen ter wereld, toonden zich al zeer enthousiast. Volgens de platenmaatschappijen wisselen jaarlijks ongeveer 800 miljoen illegale cd's van eigenaar, terwijl legaal 2,4 miljard cd's worden verkocht. Bovendien kunnen muziekliefhebbers via internet gratis muziek opnemen.

Het totale kostenplaatje?

500 miljoen dollar spendeerde Microsoft al aan de ontwikkeling van anti-kopiëersoftware.

De vraag is maar of dit de echte techneuten ervan zal weerhouden, kopiëren toch weer mogelijk te maken ...

KG-redactie

bron: Trouw

Zondag 19 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis