Koen's weekboek 30 maart 04

De frustraties bij erkende lokale radio's beginnen ondertussen hoog op te laaien. Sommigen krijgen hun financieel plan niet rond. Anderen beginnen met een zwaard van Damocles omdat hun dossier juridisch niet in orde was enz...

Nu moet ik wel zeggen dat in sommige gevallen die schrik terecht is, want als je dossier niet in orde is, of er zelfs valsheid in geschrifte gepleegd werd, dan moet je later niet gaan janken dat je erkenning of nog slechter 'vergunning' wordt ingetrokken. Niet alleen loopt bij de Raad van State een procedure tegen de VZW Sympatiek en VZW Nieuwsradio, maar diende ik als voorzitter van de VZW radio 1FM klacht in bij het parket tegen de VZW Sympatiek en de Vlaamse overheid. Het betreft een dossier van zo'n 120 pagina's.

Ook de verklaringen van onder meer Roland Masyn en Frank Verstraeten werden daar aan toegevoegd. Masyn, ex-griffier VCM, verklaarde tegen mij persoonlijk in het kader van de landelijke radiolicenties dat Van Thillo (baas VMMa), Patrick Dewael (huidig federaal minister binnenlandse zaken) en Dirk Albrecht (toenmalig commissaris VCM en ex-kabinetsmedewerker Dewael) onder één hoedje hadden gespeeld en de licenties via een driehoeksysteem werden uitgereikt. Zo kreeg Van Thillo via Patrick Dewael die als tussenpersoon fungeerde voor Van Thillo en Dirk Albrecht z'n landelijke zender. En koos hij bovendien z'n tegenstander uit, nl 4FM, toen bleek dat enkel nog Contact, 4FM en Q-music na enige selectie waren overgebleven. De andere dossiers waren dus al van vooraf een maat voor niets, hoe sterk die ook waren. Aan de hand van de verklaringen die Frank Verstraeten aan mij persoonlijk deed, wordt dit verhaal bevestigd. Verstraeten verklaarde dat van Thillo zei aan Maurice Develder dat het voor de VTM in orde was, want dat Patrick Dewael daarvoor gezorgd had ... En hoe hij dat telefoon-gesprek afluisterde, wist ik dan weer van nog iemand anders waarvan ik de naam niet wens te publiceren. Het betreft een gedelegeerd bestuurder van een grote krantengroep. Het verhaal van de landelijke licenties werd enkel gebruikt om aan te tonen dat ook nu een gerechtelijk onderzoek is aangewezen bij de overheid daar heel wat elementen kant noch wal raken.

Nu is mij wel iets ter ore gekomen waar ik eigenlijk redelijk verbaasd over ben. Er zou mij vanuit een bepaalde hoek een proces worden aangedaan omdat ik onjuiste uitspraken zou hebben gedaan. Toen ik dat hoorde, viel m'n euro eerst niet, maar al gauw wist ik waar het mee kon te maken hebben: een artikel in de Weekbode! Daar zijn inderdaad onterechte zaken gepubliceerd. Groot was dan ook m'n verbazing dat in dat artikel niet alleen VZW Sympatiek fraude werd verweten, maar ook de VZW Nieuwsradio en dat is onterecht. Er zijn zo danig veel dingen die week verschenen dat er ook veel fouten zijn geslopen in de publicaties van krantenartikels. Ik heb aan de lijve kunnen ondervinden dat de boodschap via de media soms heel anders is dan wat je aan de media persoonlijk meedeelde. Dat ik de VZW Nieuwsradio fraude verwijt is dus complete larie en heb ik nooit gezegd. En als de VZW Nieuwsradio over één en ander verbolgen is dat men met mij contact opneemt of een recht van antwoord eist. Mensen spreken mensen, niet?

Het enige echte en correcte is dat ik namens m'n VZW de vernietiging heb gevraagd van de VZW Sympatiek wegens vals naamgebruik en de vernietiging van de VZW Nieuwsradio wegens hun naar onze mening ongeldige statuten. De minister spreekt over evenredigheidsbeginsel. Die man kletst maar wat uit z'n nek! Diegene die over al deze zaken zal oordelen is de Raad van State, het parket of andere rechtsinstanties waar het onderzoek loopt. En NIET de mediaminister.

We zullen in elk geval zien hoe alles uitdraait. Moge gerechtigheid geschieden!

Koen Godderis

Dinsdag 30 Maart 2004

 
©2002 Koen Godderis