Vergunning digitale radio voor NOS (NL)

De Nederlandse omroepstichting (NOS) heeft van het ministerie van Economische Zaken als eerste een vergunning gekregen voor digitale radio.

De NOS zendt al sinds vorig jaar programma's van bijvoorbeeld Radio 1 en 3FM uit voor digitale radio. "Maar tot nu toe gebeurde dat op experimentele basis", legt woordvoerder van de Publieke Omroep André Matthijsse uit. De NOS heeft nu een vergunning gekregen tot 2010. Wanneer de eerste commerciële stations zoals Sky Radio en Radio 538 met een vergunning volgen, is niet bekend. Digitale radio van de NOS wordt uitgezonden volgens T-DAB (Terrestrial-Digital Audio Broadcasting). Daarbij worden digitale radiosignalen via de ether verzonden en ontvangen.

De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van een cd. Ook kunnen meerdere zenders gebruikmaken van één frequentie. Nog een voordeel is volgens woordvoerder Matthijsse dat er extra informatie met het programma kan worden verstuurd. Een simpel voorbeeld daarvan is de verkeersinformatie. Voor het ontvangst van digitale radio moet de luisteraar wel een nieuwe radio kopen. De NOS streeft ernaar om in 2004 een dekking van 80 procent te hebben. "Maar voor de landelijke dekking is eigenlijk de Nozema verantwoordelijk", aldus Matthijsse. De Nozema beheert het antennepark in Nederland.

Erik Creugers

Vrijdag 17 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis