De waarheid omtrent Zwart of Wit

Een stukje democratie verdween ook vandaag weer met het verdwijnen van het politiek onafhankelijk programma Zwart of Wit op Liberty TV. Over het waarom lees je meer in dit artikel, maar het is wel noodzakelijk eerst het commentaar te lezen van Liberty TV enerzijds en Krijn Jonckheere ex-directeur van Liberty TV anderzijds.

Reactie Liberty tv op het verdwijnen van Zwart of Wit:

Dear,
LibertyTV is a tourism channel TV. We want provide to the viewers most of informations about tourism destinations and price of trip and holidays.
Zwart of Wit is not really a show in the core business of LibertyTV. We made this program since more two years ago. No extraordinary reactions about this program appears. The bigger channels (VTM, VT4, VRT) should do also the politics programs.
We want help viewers to choose the best holidays for the best prices. This is our mission. if we arrive , we will be very happy.
Last thing: there is not politics pressure against us or against the programs Zart of Wit.
best regards Marc Gurnaud Executive Vice President

Reactie Krijn Jockheere:

Hoi Jurgen,
Het zat er aan te komen. In de hoop je zekerheid te geven werd een contract afgesloten tussen de zender en jou... een contract wat je zou garanderen zeker nog een jaar op antenne te blijven. Indertijd hebben we heel wat druk gevoeld uit verschillende hoeken. Bepaalde personen van de overheid zijn zelfs de voorzet komen geven voor een 'correct' politiek programma op LibertyTV. Dit hebben wij steeds afgescheept. Politiek hoort niet thuis op Liberty, behalve jij, want met jou wisten we dat we een 'niet traditioneel' programma hadden... iets waarmee we kijkers zouden halen, en waarmee we als kleine zender interactie met de kijker zouden hebben.
Na mijn vertrek in december is er kennelijk weer heel wat gaan rommelen. Laat mij 1 ding zeggen: Als de CEO van Liberty een contract zoals dat van jou herziet, een persoon die normaal super principieel is, dan moet het zijn dat er iets is waar hij niet tegenop kan... ik hoop dat je te weten komt wat het is... en dat je het binnenkort op een nieuw medium... of misschien zelfs terug op Liberty... kwijt kan...
Je laatste uitzending was in elk geval zeer waardig... en goed dat je overtijd gegaan bent met je uitzending. Het toont dat je niet de persoon bent dat ze in een kastje kunnen steken!
Alvast veel succes K. Jonckheere, Ex Directeur LibertyTV Vlaanderen

Tot zover de reacties. Liberty Tv houdt zich heel erg op de vlakte door te zeggen dat het om een zender gaat die touristische reportages uitzendt. En dat een politiek programma nu eenmaal niet past in dergelijk format. Politieke druk werd noch op het programma, noch op de zender uitgeoefend ... klinkt het. Krijn Jonkheere beweert daarentegen dat er politieke druk werd uitgeoefend om een politiek "correct" programma uit te zenden. Krijn schrijft: "Bepaalde personen van de overheid zijn zelfs de voorzet komen geven voor een 'correct' politiek programma op LibertyTV. Dit hebben wij steeds afgescheept." Tuurlijk scheepte Liberty Tv dit af, want Jurgen Verstrepen ga je toch niet vragen om met een politiek programma te beginnen waarbij hij doet alsof hij voor een regeringszender werkt? Het negeren van die regerings-eis (ongeschreven wet) is 'm uiteindelijk fataal geworden, want hij weigerde mee te doen aan hetgeen de Vlaamse regering van VLD en SPa de media oplegt, nl een cordon bouwen rond het Vaams Blok, mensen als JM Dedecker en Hugo Coveliers zeker geen forum geven en opstandige bellers nog veel minder! Om dit alles te weten dat dit in werkelijkheid achter de schermen zo in mekaar zit, moet je natuurlijk over wat inside-informatie beschikken ...

Laten we beginnen bij het begin. Om radio en tv te mogen maken in Vlaanderen heb je een licentie nodig. Om een licentie te bemachtigen dien je een dossier in te sturen. Deze moet dan aanvaard worden door het VCM. Als tv- en radio-zender dien je je te houden aan hetgeen waarvoor je werd vergund.

Zolang er niet teveel tam tam wordt gemaakt rond een uitgezonden programma op een tv- of radiostation dat niet binnen de doelstellingen van het dossier past, is er geen probleem. Maar wanneer dat wel zo is, wordt het een probleem voor het VCM. Iets wat hier dus is gebeurd ... Het programma moest weg vanwege het VCM.

En wie zijn het VCM? De dekmantel van de regering. Dat werd me nogmaals deze week uit heel goede bron toegefluisterd.

Er zijn diverse voorbeelden waarbij het VCM in het verleden als dekmantel diende om zaakjes voor mekaar te krijgen. Het meest bekende is dat van de landelijke radio-licenties. Toen werden de licenties via Christian Van Thillo, Patrick Dewael en Dirk Albrecht (lid VCM) uitgedeeld (dat werd me medegedeeld door Roland Masyn-toenmalig griffier VCM, andere getuigen waren daar alleen maar een bevestiging van). VTM kreeg vanwege de regering z'n landelijke radio (op voorwaarde dat Zwart-Wit van kanaal 2 verdween vanwegen niet regeringsgezind), maar kon die niet zomaar geven want dat was juridisch oneerlijk en ook niet haalbaar. Dus gebruikte men het VCM als dekmantel. Op dit moment komt het VCM opnieuw in opspraak omdat zij duidelijk onvolledige lokale radiodossiers ontvankelijk verklaarde. Stukken waarvan zelfs een slechtziende nog zou hebben gezien van meters ver dat er bepaalde stukken ontbraken. Ook hier werden bepaalde prijzen reeds op voorhand geregeld. Een al dan niet correct dossier was hier dus niet aan de orde. Als je op het geheime lijstje van de te erkennen dossiers stond, was het al goed.

VCM dient niet alleen als dekmantel om bepaalde willetjes van de regering erdoor te drukken inzake licenties maar dient ook als instantie die programma's die niet regeringsgezind zijn te verbieden. Het VCM als censurerende instantie dat alles wat iets teveel op 'vrijheid van meningsuiting' lijkt uit de ether haalt. Het controleorgaan van Poetin en Berlusconi verbleken bij het verbieden van de vrije media door Guy Verhofstadt en Steve Stevaert met behulp van hun truukendoos die het VCM heet.

Officeel klinkt het dus omdat Zwart of Wit niet meer binnen het Liberty TV format paste, maar in werkelijkheid is de meest doorslaggevende reden de boycot vanwege de regering. De premier en de Stevaerts van Vlaanderen willen helemaal niet weten van programma's die indruisen tegen een bepaald ongeschreven media-cordon. Programma's die op alles vrijuit kritiek leveren, moeten dus via het VCM uit de ether. Het VCM dat een ... (begrijp je?). Of dacht je dat het toeval was dat Contact vergunningen zag erkend worden die in de verste verte niet voldoen aan de decreten omtrent de aanvraag van lokale radiolicenties of zelfs gebaseerd zijn op corruptie? En toch toevallig door het VCM raakten en wonder boven wonder erkend werden ... Contact dat heel toevallig ook Zwart Wit stopzette op het moment dat zij haar erkenningen binnenhad. Blijkbaar waren de afspraakjes tussen een bepaald blauw fabriekje en een blauw zoogdier door beide partijen nagekomen.

Deze week uit heel vertrouwelijke kring gehoord dat de reden waarom het VCM werd opgericht ... U kunt ondertussen het antwoord zelf invullen.

Deze regering gaat niet vrijuit. Het volk zal ongetwijfeld op 13 juni genadeloos toeslaan. De Vlaming heeft er dik voldoende van. De DDR-Staat van Steve Stevaert en Guy Verhofstadt begint de Vlaming ferm de keel uit te hangen.

Koen Godderis

Zondag 14 Maart 2004

 
©2002 Koen Godderis