VZW Radio 1FM naar Europa 

Twee recentelijke arresten bij de Raad van State hebben bepaald dat 'de verzoeken tot vernietiging' van de lokale radiolicenties van de VZW Sympatiek (93,6FM Egem) en de VZW Nieuwsradio (94FM Egem) op aanvraag van de niet-erkende VZW Radio 1FM (radio 936) werden 'afgewezen'. De afwijzingen kwamen er niet op basis van de aanklacht zelf, maar op basis van een procedurefout gemaakt door de VZW Radio1FM. Of de aanklachten terecht of onterecht waren? Daar heeft de Raad van State ten gronde geen uitspraak over gedaan. De VZW Radio 1FM stapt in elk geval in 2006 naar Europa om te rapporteren wat fout liep.

Een specifiek wetsartikel m.b.t. de werking van de Raad van State bepaalt dat de memorie van antwoord op de verdediging van de aangeklaagde partij binnen de 15 dagen dient te gebeuren. De VZW Radio 1FM stuurde opzettelijk geen memorie van antwoord omdat zij al eerder haar uiteenzetting had gedaan in de aanklacht zelf en daar niets aan toe te voegen had. Het desbetreffende artikel maakt echter brandhout van deze redenering en staat onverbiddelijk gelijk met het afstand doen van belang. Het wetsartikel betreft een detail dat niets te maken heeft met de debatten op zich, maar wel er voor zorgt dat de 'hakbijl'-procedure door de Raad van State wordt ingezet. Gezien er geen aanwijzingen waren van overmacht bij de aanklagende partij had de Raad van State dan ook niet veel tijd nodig om een uitspraak te doen. Afwijzing van beide verzoeken...

De VZW Radio 1FM kan enigszins begrijpen dat een stomme wet m.b.t. de werking van de Raad van State bepaalt dat het zich niet houden aan de termijn van de memorie van antwoord automatisch gelijk staat met het afstand doen van belang, ongeacht of de aanklachten terecht zijn of niet, maar kan absoluut niet begrijpen dat er dan aan de andere kant van Overheidswege slechts één wet wordt gehanteerd en dat is deze van de 2 maten en 2 gewichten. De VZW Radio 1FM stelt vast, en deze vaststelling werd ook al gedaan door tal van andere radiopartijen, dat erkende radiozenders zich niet dienen te houden aan hun gemaakte beloftes in hun erkende dossiers en dat de procedure ter erkenning van lokale radiolicenties op zich beneden alle peil was.

Zo werden door het VCM al duidelijke procedurefouten bij indiening van bepaalde dossiers gemaakt. Erger nog, deze procedurefouten werden later door de Vlaamse Overheid geenszins gecorrigeerd. Hoewel zij dat had kunnen doen nog voor de zenders operationeel waren. Zij heeft hier een bepaalde vorm van plichtsverzuim gepleegd. Het VCM bepaalt evenzeer dat benadeelde partijen die klacht indienen tegen in overtreding zijnde zenders "geen belang" hebben, ook al zijn die klachten terecht en wordt dit bevestigt door het VCM. Desbetreffende Overheidsinstantie raadt echter wel klagende partijen aan om deze stelling te betwisten bij de Raad van State. Alsof de Raad van State een een bakkerij is waar je dagelijks om je brood gaat. Wat op zich compleet absurd te noemen valt en enkel tot nog meer frustratie leidt van klagende partijen.

De VZW Radio 1FM stelt vast dat na bijna een jaar van regeren het Kabinet Geert Bourgeois het mediabeleid van Dirk Van mechelen en Marino Keulen in de meest concurrentievervalsende en besluiteloze zin verder zet.

-Zo doet het VCM (wat nochtans onder toezicht van de Vlaamse regering staat) geen uitspraak over stations die zich niet in het minst houden aan hun erkende lokale radiodossier. Hoewel het VCM al duidelijk diverse zware overtredingen vaststelde die bovendien van continue aard zijn.

-Er wordt van Overheidswege niet opgetreden tegen de koehandel in radiolicenties die desgevolg als koopwaar vlotjes blijven over de toonbank gaan en dat tot in de oneindigheid als het moet.

-Bepaalde partijen werden van Overheidswege bevoordeeld bij erkenning van lokale radiolicenties. Net zoals dat bij de toekenning van de landelijke radiolicenties het geval was. Hiervoor zijn concrete getuigenissen van diverse mollen.

-En tenslotte vervolgt het Parket geen aanklachten over valsheid in geschrifte voor naamgebruik in dossiers van radiomensen die niet de toestemming gaven om in een radiodossier vermeld te staan. En dit ook schirftelijk hebben geprotesteerd.

Om deze en nog veel meer redenen zal de VZW Radio 1FM een uitgebreide klachtenbundel sturen naar de Europese Commissie in 2006. De VZW Radio 1FM voelt zich op alle vlakken benadeeld en meent over voldoende bewijzen te beschikken om dit heel gedetailleerd en uitgebreid naar de Europese Commissie over te brengen. Het is niet uitgesloten dat tal van benadeelde erkende en niet-erkende lokale radiozenders zich aan het dossier zullen toevoegen. Het duopolie VMMa-VRT zal eveneens in het dossier verwerkt zitten. Hoewel dit niet het enige hoofstuk zal zijn dat in het dossier aan bod zal komen. Het desbetreffende Europese klachtendossier zal alles behandelen wat ook maar enige concurrentievervalsende praktijken aangaat. De VZW Radio 1FM heeft veel geduld gehad, maar nu is dat geduld op. Zij stapt in 2006 naar Europa wat er ook nu nog moge gebeuren. Het leed is geschied en is onherstelbaar.'

Website: www.radio936.be

Persbericht VZW Radio 1FM

Maandag 04 April 2005

 
©2002 Koen Godderis