Bedriegelijk mailtje van het FBI

Lezer en medewerker Peter Stuart waarschuwde ons verleden week voor een bedrieglijk mailtje dat zogenaamd afkomstig is van het FBI, en waarin gesteld wordt dat de bestemmeling van de mail betrapt is op het illegaal delen van bestanden - de mail draagt dan ook als onderwep "you use illegal file sharing". De mail is echter een hoax, erger nog: de bijlage van de mail bevat een virus!

Ondertussen heeft de redactie zelf een gelijkaardige mail ontvangen, met als onderwerp "Preliminary investigation were started". De inhoud van de mail drukken wij hieronder af: ... Ladies and Gentlemen, Downloading of Movies, MP3s and Software is illegal and punishable by law. We hereby inform you that your computer was scanned under the IP 193.168.180.78 . The contents of your computer were confiscated as an evidence, and you will be indicated. You get the charge in writing, in the next days.

In the Reference code: #32033, are all files, that we found on your computer. The sender address of this mail was masked, to protect us against mail bombs.
- You get more detailed information by the Federal Bureau of Investigation -FBI-
- Department for "Illegal Internet Downloads", Room 7350
- 935 Pennsylvania Avenue
- Washington, DC 20535, USA
- (202) 324-3000 ...

De mail die wij ontvingen, bevatte geen bijlage, en ook geen virus. Wij lagen nog even medewerker Peter aan het woord: "Het FBI heeft geen jurisdictie buiten de VS. Ze zouden niet eerst een dreigmail sturen. De bedoeling van deze mail is enkel om ervoor te zorgen dat je de bijlage zou openen. Het IP-nummer dat ze opgeven is in veel gevallen onjuist (wellicht random gegenereerd). Het bijgeleverde virus is door Norton en AVG sinds 21/12/03 gekend als zijnde van de W32/Sober-C familie. Het formaat van de bijlage is ook al verdacht: wie maakt een textbestand nu uitvoerbaar? " Meer informatie over de hoax/virus: [Met dank aan Peter Stuart]

Nieuws: edifyingspectacle.org

Bron: Netties.be

Woensdag 03 Maart 2004

 
©2002 Koen Godderis