NBC-baas volgt Mottola bij Sony music op

Tommy Mottola (52) stopt na 14 jaar als hoofd van Sony Music. Hij wordt opgevolgd door NBC-baas Andrew Lack. Mottola wil in samenwerking met Sony aan een eigen platenlabel werken.

Aanvankelijk verdiende Mottola z'n strepen in de muziekbiz als manager van Hall & Oates, Carly Simon and John Mellencamp. In 1988 werd hij hoofd van Sony Music met toen nog onder CBS records Michael Jackson, Bob Dylan, Billy Joel and Bruce Springsteen. Maar hij bracht ook nieuw talent gedurende die 14 jaar zoals daar zijn: Mariah Carey, Celine Dion, Jennifer Lopez, Destiny's Child, Dixie Chicks, Pearl Jam, Shakira, Nas, Xzibit, Ricky Martin, Marc Anthony, John Mayer, Korn, Train en Kelly Osbourne (dochter van Ozzy). Onlangs tekende AC/DC nog voor Sony Music.

Naast de muzikale successen was hij ook hapklaar voer voor de roddelbladen. Vanity Fair meldde ooit eens dat hij banden had met 'the Mob' of de maffia. Ook z'n huwelijk met de veel jongere Mariah Carrey was onderwerp van enige gossip.

Vorig jaar was het een lastig jaar voor Mottola. Niet alleen kelderde het Sony-aandeel, maar hij was ook de schietschijf van Michael Jackson. Jacko zei over Mottola: "he's mean, he's a racist, and he's very, very devilish" en dat hij verantwoordelijk was voor het floppen van z'n cd Invincible met slechts een verkoop van 2 miljoen albums. Veel te weinig naar Jackson-normen. Mottola ontkende de beschuldigingen en veel artiesten steunden Mottola hierin.

KG-redactie

Dinsdag 14 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis