Radio-erkenningen op de helling

De auditeur van de Raad van State (RvS) heeft gisteren (dinsdag 7-9-2004) tijdens een openbare zitting bij de RvS in de Wetenschapsstraat te Brussel zware uitspraken gedaan m.b.t. de aanvraag tot schorsing van diverse Vlaamse lokale radio-erkenningen.

Auditeur E. Haesbrouck, en tevens ook eerste auditeur van afdeling VI bij de Raad van State, adviseert om één erkenning in Lokeren, drie erkenningen in St-Niklaas en één erkenning in Tremelo te schorsen. Nochtans had eerste auditeur E. Haesbrouck eerder dit jaar een negatief advies uitgebracht, maar na enig overleg adviseert hij nu toch om vijf erkenningen te schorsen op basis van verzoekschriften van drie verschillende radiostations.

In detail gaat het om aanklachten van TOPradio ABC uit Lokeren tegen Axiradio, Radio Utopia uit Tremelo tegen Radio Cardinaal en Topradio 77 uit Sint-Niklaas, tegen Radio Goldies, Radio Super en Radio Land van Waas.

Dit alles vraagt nu nog enkele weken geduld voor er een defitinieve uitspraak komt door de Voorzitter van de Raad van State, maar zo goed als altijd volgt deze laatste de auditeur en is er mogelijk één en ander op komst voor de huidige erkenningen in Lokeren, St-Niklaas en Tremelo.

In geval de voorzitter het advies van de auditeur ombuigt in negatief wil dit zoveel betekenen als dat hij alles opnieuw moet uitpluizen en dat lijkt een wel erg ver gezocht scenario. Normaal zal de voorzitter de auditeur volgen en worden de vijf erkenningen geschorst en daarna vernietigd.

In totaal werden gisteren acht verzoekschriften van niet erkende radio's behandeld. Het advies van eerste auditeur Haesbrouck was negatief voor Radio Albatros Ledegem tegen Radio Pallieter Menen, voor Topradio Oudenaarde tegen radio Contact Oudenaarde, voor VZW Twin Media (Kortrijk) tegen Be One Harelbeke en voor Golden Flash Westerlo.

De komende weken of maanden worden nog andere aanklachten behandeld. VZW Radio 1FM (Radio 936) van Koen Godderis diende geen verzoekschrift in tot schorsing, maar tot vernietiging van twee erkenningen te Egem. Ook het schorsingsverzoek van RGR2 Leuven dient nog behandeld te worden.

Maar dit is alvast zeker; minstens vijf erkenningen staan voorlopig op de helling. We kunnen bijgevolg heel wat najaarsstorm in het het Vlaamse radioland verwachten.

Nieuws: Radiovisie.be

Meer nieuws: iRadio.be

Bron: Radiovisie.be

Vrijdag 10 September 2004

 
©2002 Koen Godderis