Opinie: echte lokalen slachtoffer!

Overal langs Vlaamse wegen kom je nog een échte lokale radio tegen. De meesten met een heel ander muzikaal format dan de landelijken. We bedoelen hier dan overwegend de openbare radionetten van de VRT en de 2 commerciële landelijken, respectievelijk Q-music en 4FM.

Wat is er mooier dan een lokale radio met medewerkers uit de buurt die een band opbouwen met haar plaatselijk publiek? Alleszins veel beter dan de lokale satelliet-toestanden van de laatste jaren. Lokale radio's werden opgekocht met als doel er landelijke radio mee te maken. Heel wat lokale 'lege doos' radio's hebben zelfs niet eens meer een studio laat staan een lokale band. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken wie hiertegen tot op de dag van vandaag nog steeds zondigt. De namen zijn maar al te bekend.

Als klap op de vuurpijl zijn het net de échte lokale zenders die recht hadden op een nieuwe vergunning die niet werden erkend. En diegene met een schotel aan de mast, dipolen en zender, meer niet, kregen een nieuwe vergunning. In de meeste gevallen zelfs een hoogvermogen. Het is duidelijk dat hier veel meer achter zit dan op het eerste zicht lijkt. Gesjoemel eerste klas!

Uit de vergelijkende analyses van diverse lokale radiodossiers blijkt dat er heel wat vervalst werd inzake verleden, heden en toekomst. Op basis van deze grove leugens werden deze stations beloond met een vergunning. In werkelijkheid gaat het om stations die in het verleden geen enkele band hadden met de plaatselijke bevolking en dit in de toekomst ook niet zullen hebben wegens 'landelijke' radio. Uiteraard staan nu in deze dossiers veel lokale uren ingevuld, maar dit is echter een doekje voor het bloeden. Landelijke radio's via lokale antennes zijn niet geïnteresseerd in veel lokale uren. Zij kunnen dit zelfs niet eens betalen. Vandaar dat wat ze vroeger waren, nl 'lege doos-radio's, ze dit uiteindelijk ook naar de toekomst worden.

Wie is slachtoffer van deze ronduit schandalige praktijken van het kabinet Keulen? In eerste instante de lokale radiomedewerkers zelf die hun band met de plaatselijke bevolking op een abrupte manier zien doorbroken worden. En in tweede instantie uiteraard de bevolking die inzake muziek nog eens iets anders hoorde dan op de landelijke zenders. Het toppunt van al is dat deze stations waarvoor lokale radio bedoeld is, nu moeten plaats maken voor radio's die al jaren de decreten aangaande lokale radio aan hun laars lappen. Wat krijgt de bevolking straks te horen op de lokale radio? Een landelijk station zonder lokale binding met daarbovenop ongetwijfeld een radioformat dat ook als dezelfde eenheidsworst mag beschouwd worden als dat de Donna's van Vlaanderen brengen.

De lokale radiomakers die 20 jaar aan iets met soms 30 medewerkers gebouwd hebben, krijgen nu als het ware een laffe messteek in de rug van mediaminister Marino Keulen. Uiteraard wordt dit op zeer zwaar protest onthaald van de kant van de NVa, Vlaams Blok en CD&V. Ja zelfs SPa die het sociale nut van lokale radio op deze wijze zonder enige twijfel ziet verloren gaan, trekt fel van leer. Persoonlijk heb ik er al bij stilgestaan: 'democratie', wat is dat nu eigenlijk wel? Is dat de bevolking een bepaald plezier gunnen opdat er een bepaalde sociale band zou ontstaan en waar niemand van wordt uitgesloten? Dit uiteraard ter bevordering van de levensstandaard van de Vlaamse burger. Of zou democratie nu zoiets zijn als 'vriendendienstjes' onder politici ter bevordering van hun eigen belangen? Ik vrees dat niet echt veel politici hier nog langer een antwoord op weten. Volksvertegenwoordigers zijn al lang geen "vertegenwoordigers" meer van het "volk", maar "belangenvertegenwoordigers".

De doorsnee burger is dit 'ondemocratische beleid' meer dan beu . Het wordt tijd dat de oppositie eens deftig aan de alarmbel trekt, want de "democratische partij VLD" is helemaal niet zo democratisch als ze laat uitschijnen en zelf beweert te zijn. Als we het dossier van de landelijke en lokale radio's erbij nemen is dit duidelijk een staaltje van "ondemocratisch" handelen. Enkel hamer en sikkel ontbreken nog op het VLD-logo. Laten we hopen dat er nog goedmenende 'democratische' volksvertegenwoordigers in het halfrond aanwezig zijn die willen komaf maken met al deze ronduit schandalige ondemocratische praktijken waar de bevolking onder kreunt en waar de 'woede' om zoveel ondemocratische handelingen welig tiert en op uitbarsten staat.

De democratische barometer stond in Vlaanderen werkelijk nog nooit zo laag als dat deze nu staat! Dank u VLD. (Geen) Partij van de burger. Dit MOET stoppen!

Koen Godderis

Donderdag 22 Januari 2004

 
©2002 Koen Godderis