Koen's weekboek 31-12-2003

Op deze koude en kille laatste dag van 2003 is er de uitvaartplechtigheid van Mr Veronica Rob Out. Op dit eigenste moment van schrijven wordt Rob ten grave gedragen te Laren, het dorp waar hij woonde. Naar aanleiding van deze gebeurtenis zendt radio 192 nog eens twee programma's van Rob uit. Goud van Out en de beuk er in. Twee programma's uit 1974. Het jaar (19 juli '74) waarin Veronica geen frequentie toegekend kreeg om verder te gaan met haar radiouitzendingen. Anno 2003 is radio Veronica keihard terug.

Rob Out! Ze moesten verdorie maar eens een standbeeld voor hem oprichten. Met als ondertitel: "Hij die vocht voor democratie, hij die de bevolking gaf waar ze recht op hadden, Radio Veronica". Rob Out wordt nog steeds geprezen voor z'n doorzettingsvermogen, z'n inspirerende kracht en z'n gevecht tegen de verzuiling van de publieke Nederlandse omroep. Jaren later moet iedereen toegeven dat hij het gevecht grandioos heeft gewonnen. Veronica was terug op tv en op de radio is Veronica anno 2003 ook keihard terug. Met alleen de grootste en de meest legendarische Veronica dj's ooit. Ferry Maat, Adam Curry, Jeroen Van Inkel, ... Van kanjers gesproken. Dank u Meneer Out! U bent een groots man.

Nieuws: Veronica.nl

Persoonlijk heeft de biografie van Rob me enigszins geraakt. In Vlaanderen zijn we in hetzelfde bedje ziek als Nederland 30 jaar geleden. Er is gewoon geen democratie. De zwaar verzuilde VRT infiltreert zelfs in de commerciële sector. Enerzijds door politieke 'eigen zak en eigen belang eerst-poltiek' en anderzijds door VRT-mensen die ook politiek geïnfiltreerd zijn. En wat blijft er over voor de commerciële radiomakers? Niets meer. Alle projecten die een bedreiging vormen voor de VRT worden in ware Sovjetstijl in de kiem gesmoord. Denken we hierbij vooral aan de uiterst commerciële projecten radio 936 te Egem en RGR2 te Leuven. Allebei dossiers die inzake luistercijfers een zwaar gevaar vormen voor de marktaandelen van andere stations. De 4FM's, de Q's, Contacten en Emmisjes van Vlaanderen mogen rustig hun gang verder gaan omdat men blijkbaar weet dat dit geen bedreiging vormt voor de VRT. In de praktijk bewijzen de luistercijfers dit gegeven.

Wie ervoor zorgt dat we in Vlaanderen het radiolandschap krijgen van Nederland, met z'n liberale evenwichtige radiomarktsituatie? Dat is een groot raadsel. Persoonlijk zal ik het niet en naar de toekomst toe nooit nalaten om net zoals Rob deed te vechten tegen de verzuilde heilige huisjes van de Vlaamse media en zelf kansen af te dwingen. Ooit lukt het wel eens een openening daarvoor te vinden. En de bevolking de radio te geven waar men echt een vrolijker gevoel van krijgt. 'Opgeven' staat niet in m'n woordenboek.

Koen Godderis

Woensdag 31 December 2003

 
©2002 Koen Godderis