OPINIE: voilà de lotto gewonnen!

De lotto winnen en er armer door worden? Als dit geen contradictio in terminis is. En toch, in Vlaanderen kan alles! Win dezer dagen een regionale radiolicentie of een zware lokale radiolicentie groot of klein, iedereen vindt het fijn ... tot de rekeningen binnen komen, het personeel dient betaalt te worden, etc ... en uiteindelijk de stekker er uit mag.

Van VUM tot Roularta en van radio Contact tot Emmis. Eerst straks nog redden wat er te redden valt door op die zware antennes non-stop muziek of satelliet te brengen en daarna het zaakje eventueel te verpatsen. Oh ... we waren ondertussen één ding vergeten: wat heeft dan uiteindelijk de bevolking aan dit alles gehad? Vul zelf het antwoord maar in.

De lotto, daar waren we gebleven. De euforie is overal aanzienlijk. Terecht! Geef toe een 2 kWatter of 5 kWatter, waaauw! Dat is pas lekker. Maar euh ... dat beestje kost nogal wat zeker? Tuurlijk, miljoenen per jaar. En wie gaat dat allemaal betalen? De Vlaamse regering misschien? Misschien ja, want ze betaalt voor lokale radio FMBrussel 2,5 miljoen euro. Misschien vult ze dus de putten van een ander straks. Misschien ... Maar reken vooral daar niet op en nog minder op die liefdadigheidsinstelling van een VRT die de bijzondere openbare opdracht kreeg de werkingsmiddelen van de commerciële TV-en Radiosector te ontnemen.

Er is echter maar één mogelijkheid om op deze zware vermogens een rendabel product te zetten en dat is "een goed radioproduct" mét "lokale mensen". Dikke pech voor radio Contact in Vlaanderen, want ze heeft een zo danig goeie naam dat zo goed als niemand er nog voor wil werken. Ook voor de anderen dikke pech, want de goeie commerciële radiokrachten kan je in Vlaanderen op een paar handen tellen. En er zijn nu eenmaal meer radio's dan dat er radiokrachten rondlopen ...

Wat is dan uiteindelijk het gevolg voor het Vlaamse radiolandschap? Een verschraling waar de bevolking alsmaar minder en minder aan heeft en het gemeenschapsnut van deze zenders ver te zoeken is. Over een paar jaar horen we nog enkel op de VRT een stem. Vlaanderen zal intussen al lang uitblinken in het besparen op presentatoren en dj's en in het maken van non-stop radio, voice-trackradio en satellietradio. Bedankt aan de mediaministers van het heden en het verleden!

Koen Godderis

Dinsdag 23 December 2003

 
©2002 Koen Godderis