Maurice Gibb van The Bee Gees 

Maurice Gibb (geboren 22/12/1949) ofwel 'de man met de hoed' is niet meer. Hij overleed zondag in een ziekenhuis van Miami aan de gevolgen van een hartaanval opgelopen afgelopen woensdag tijdens een spoedoperatie na buikklachten.

De Bee Gees werden een levende legende. 40 jaar aan één stuk rijgden ze de éne hit na de andere aan mekaar. In de jaren zestig brachten ze vooral zeemzoete popsongs, in de jaren zeventig waren er de discodeuntjes, in de jaren tachtig en negentig bleven ze hun fans van hits voorzien onder de noemer 'gesofisticeerde pop'. Maar hét handelsmerk van de Bee Gees bleef al die jaren hun hoge stemgeluid.

Hoogtepunt uit hun carriere is en blijft de soundtrack die ze schreven voor de musical Saturday Night Fever uit 1977. Een blockbuster van formaat met in de hoofdrol John Travolta. Uit die film kwamen o.a. 'Staying alive' en 'How deep is your love?'.

Naast het schrijven van muziek voor een soundtrack en hun eigen nummers, schreven ze ook af en toe wereldhits voor andere artiesten. Zoals daar zijn: Barbara Streisand 'woman in love', Diana Ross 'chain reaction' en Diana Warwick 'heartbreaker'. Deze nummers schreven ze vooral in de jaren 80 toen ze zelf iets minder bezig waren met hun eigen formatie. Ze kwamen echter vanuit het niets terug met hun hit 'you win again'.

De Bee Gees zijn te bewonderen in de Rock & Roll Hall of Fame in Australië en Engeland. Met 7 grammy awards op zak hadden ze deze plaats dan ook reeds dik verdiend. Hun laatste album 'this is where I came in' dateert uit 2001.

Meer op:

www.allmusic.com

www.beegeesonline.com

KG-redactie

Zondag 12 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis