VRT wil derde TV-net op de kabel

De VRT wil er in de zomer van 2004 tijdelijk een TV-net bij. 'Sportnet', de naam van de zender, is volgens de VRT-nieuwsdienst nodig om alle sportevenementen, zoals daar zijn ronde van Frankrijk, EK voetbal Portugal, olympische spelen, etc ..., in optimale omstandigheden de huiskamer in te sturen.

Toch dienen de nodige kanttekeningen gemaakt te worden. Zoals in het verleden al bleek is men aan de Reyerslaan heel vaardig in het gebruik van de woordjes 'tijdelijk' en 'nodig'. Tientallen voorbeelden kunnen hierbij aangehaald worden die deze bewering staven. Studio Brussel was oorspronkelijk bedoeld als zender voor de stad Brussel, maar gaandeweg vond de VRT het nodig om deze zender het ganse land te laten bestrijken hoewel niemand daar ooit vragende partij voor was. Daarnaast vond men het nodig de FM-band volledig te bezetten en de taak van de lokale radio's over te nemen door een op en top commerciële radiozender als radio Donna op te starten. Inzake het uitzenden van reclame op de VRT is dit ook stapje per stapje gebeurd. Van een reclamearme VRT ging men over op een tegenwoordig op en top commerciële zender VRT. Allemaal goed en wel, ware het niet dat men enerzijds gedoteerd is en anderzijds de kaas van tussen andermans brood op een oneerlijke manier haalt. Heel wat mensen verloren door deze praktijken doorheen de jaren hun werk in de media en dan specifiek vooral in de radiosector. En nog is het niet over bij de VRT. Men zit sinds enkele jaren ook in het vaarwater van de horeca met hun VRT-café's, evenementen, fuiven, etc ... en de overheid zag dat het goed was, tot Europa eens flink orde op zaken zal stellen voor deze regelrechte inbreuken op de wetten rond de mededinging. Straks zijn er in 2004 nieuwe radiozenders. Negen op de tien van deze zenders heeft geen enkele kans op slagen zolang er een concurrent is die enerzijds gedoteerd wordt en anderzijds de reclame en dus brood van tussen de boterham haalt van de zenders die niet gedoteerd worden. Dit is op en top een typisch staaltje van Vlaamse politiek op z'n best! Niet alleen dat 'tijdelijk' en 'nodig' vormen een probleem als we de VRT erbij betrekken, maar een zender dient hiervoor plaats te maken op de kabel. Wie moet er weg? Eurosport? VTM? Vitaya? Liberty tv? BBC1? Het is maar een vraag die zeker dient beantwoord te worden, want 1 moet weg dat is zeker.

Het is duidelijk dat de VRT ook hier weer probeert z'n grenzen te verleggen. Over het financiële aspect hoeft men in elk geval niet na te denken. Dat heeft men trouwens nog nooit hoeven te doen aan de Reyerslaan, in tegenstelling tot private ondernemingen. Als men er 25 miljoen euro (jaarlijks bedrag) op het einde van het jaar tekort komt, wordt (zonder daar veel ruchtbaarheid in de media aan te geven) het putje gevuld door de belastingsbetaler. Er is echter nog hoop. Europa!

KG-redactie

Zaterdag 06 December 2003

 
©2002 Koen Godderis