Bibliotheek surplus vs abonnee

Bibliotheken moeten het nu eenmaal doen met een erg beperkt budget. Dus is het roeien met de riemen die je hebt, als bibliothecaris. Besnoeien hier, besnoeien daar. En misschien ook wel een extraatje inpikken. De inkomsten van een bibliotheek zijn erg beperkt. Lidgelden en boetes wegen helemaal niet op tegen de enorme kosten van aankoop van boeken en personeelskost. Bibliotheken hebben nog een andere, zij het bescheiden bron van inkomsten: de verkoop van surplus boeken.

Boeken van schrijvers die 'out' zijn, maar ooit 'in' waren dus. Boeken van Desmond Bagley, Alistair McLean werden vroeger bij tientallen aangekocht omdat de lezers ze bij tientallen tegelijk ontleenden. Maar nu zijn ze niet meer in de mode, en staan dus met zijn allen alleen maar ruimte in te nemen in de bib. In plaats van 20 exemplaren van hetzelfde boek, volstaan er 2 of 3 tegenwoordig. Die overbodige exemplaren worden dan verkocht in de opruim-dagen, waarbij u boeken voor een prik kan aanschaffen. Of, moeten wij zeggen: 'kon' aanschaffen. Want de bibliothecarissen hebben, aldus dit artikel bij TechNewsWorld, de zegeningen ontdekt van de on line veilingen.

Boeken die voorheen voor een appel en een ei weggingen, zelfs met hele kartonnen dozen vol, brengen plots geld op. In Seattle bijvoorbeeld heeft de bibliotheek 80.000 boeken verkocht via de secondhand afdeling van on line boekenwinkel Amazon. Een bib in Texas heeft zo'n 300 boeken verkocht per opbod. Dat opbod kan trouwens erg lonend zijn - een boek over een bepaald regiment van het leger bracht maar liefst 100 dollar op - het werd gekocht op een veiling, door een veteraan van dat regiment. Dus: heren en dames bibliothecarissen, als u uw bibkas wil spekken, dan weet u waarheen.

Nieuws: technewsworld.com

Bron: Netties.be

Woensdag 03 December 2003

 
©2002 Koen Godderis