VCM alweer zwaar onder vuur!

Het éne schandaaltje is nog niet helemaal koud of het andere doet alweer z'n intrede met betrekking tot het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM). Deze keer gaat het niet om belangenvermenging, maar om een VZW die zonder toestemming, laat staan weet van de betrokken eigenaars-rechtspersonen, gebruik maakt van adressen voor enerzijds maatschappelijke zetel en anderzijds het houden van vergaderingen.

Naar wij konden vernemen werd nochtans al door één van de betrokken partijen een schrijven gericht aan het VCM om te melden dat men niet blij is met het gebruik van één van de gebruikte adressen. Dit alles nog voor de ontvankelijkheid van de kandidaten werd uitgesproken. Het is dan ook vreemd dat het VCM een VZW ontvankelijk verklaart terwijl noch maatschappelijke zetel noch adres van vergadering wettelijk in orde zijn en men bij het VCM daarvan op de hoogte was. Wat wij ook konden vernemen is dat de advocate van de andere betrokken partij waar de maatschappelijke zetel op gevestigd staat al om de nodige uitleg vroeg aan desbetreffende VZW, met name VZW Radio Pas Partoe, kandidaat voor een licentie te Egem.

Als we de VZW nader bekijken zien we dat de personen in kwestie voor ingewijden nauwe banden onderhouden met radio Contact. De naam van Roland Otte zal bij velen niet direct een belletje doen rinkelen, maar naar wij menen te weten, blijkt dit de vader te zijn van Dirk Otte, en dat is dan geen onbekende in het radiomilieu. Voor intimi bekend als de man achter diverse Contact-stations, maar heeft deze een tijdje geleden verkocht aan radio Contact Brussel in ruil voor Contact-aandelen. Op zich niets verkeerds mee, ware het niet dat de VZW voor een zwaar vemogen gaat te Egem en dan ook over een gewichtig dossier dient te beschikken. En als de lijn doorgetrokken wordt zoals in het verleden het geval was, hoeft het geen betoog dat dit perfect in een doorverkoopscenario past in functie van Contact Vlaanderen zoals voorheen.

De VZW Radio 1FM, roepnaam Radio 936 en tevens kandidaat voor een frequentie te Egem, laat weten de nodige juridische stappen te nemen als blijkt dat deze VZW een licentie zou uitgereikt krijgen. VZW radio 1FM stuurt alvast nog deze week een brief naar de mediaminister om z'n ongenoegen te laten blijken over de ontvankelijkheid van deze VZW terwijl deze gebruik maakt van niet-toegeëigende adressen. Naar VZW radio 1FM kon vernemen was men daar bij het VCM al van op de hoogte nog voor de ontvankelijheid diende uitgesproken te worden. De VZW 1FM vindt het dan ook bijzonder vreemd dat een VZW met ongewettigde adressen toch ontvankelijk verklaard wordt. VZW radio 1FM bechikt over de nodige documenten waaruit blijkt dat de eigenaars van de adressen gebruikt in de VZW niet op de hoogte noch toestemming gaven voor het gebruik van de adressen. Het zijn net deze documenten die nogmaals richting VCM en Vlaamse regering verstuurd worden, maar dan in naam van de VZW radio 1FM. VZW radio 1FM wil zo juridisch op veilig spelen daar het hier om een rechtstreekse concurrent gaat. Hoewel 'concurrent' is een groot woord, maar je weet maar nooit hoe men de zaken er in Brussel opnieuw weet te regelen.

Naast VZW Pas Partoe zijn nog 2 andere VZW's van radio Contact kandidaat. VZW Tornado en VZW Sympatiek. Deze dienden in het verleden hoofdzakelijk om allebei 24/24 satellietprogramma's door te sturen verzorgd door radio Contact Brussel enerzijds en Radio Contact 2 Brussel anderzijds. Verder zien we 2 Roularta-VZW's in de running voor een plekje te Egem. De Roeselaarse Radio Omroep en radio Rolarius bevinden zich allebei op hetzelfde Zuidstraat-adres te Roeselare, beter bekend als de lokatie waar ook radio Mango (VZW Rolarius), Radio Maxima(VZW Maxima, aanvraag frequentie Roeselare) en Topradio Roeselare (RRO) uitzenden. Alle stations zijn eigendom of hebben commercieel nauwe banden met de mediamaatschappij Roularta.

Als we eventjes er van uitgaan dat de RRO, een samengaan van het vroegere radio MWRO en radio Ardos die de frequentie deelden, en Rolarius een licentie krijgen voor Egem. Dan betekent dit dat Roularta 4keer een provinciale dekking geniet in West-Vlaanderen. Provinciale zender, lokale stadstations, Egem 93,6 en Egem 94,0. Onrechtstreeks via Q-music bezit men dan 5 stations met provinciale dekking in West-Vlaanderen. Als we er eventjes van uitgaan dat radio Contact allebei de frequenties te Egem krijgt. Dan krijgen we ook 4 keer radio Contact met provinciale dekking. De op dit ogenblik vergunde radio Contact-zenders die nu al een semi-provinciale dekking verkregen via de VZW Firenze op 96,2FM met een vermogen van 501 Watt te Hooglede en goed voor een storingsvrije ontvangst in 3/4 van West-Vlaanderen. Daarnaast is er het Contact 2-netwerk, Egem 93,6 en nog eens Egem 94,0FM. Dat is 4 keer provinciale dekking voor radio Contact of 5 keer voor Roularta als de politieke wind meezit.

Het belooft een heet najaar te worden! Mediaminister Marino Keulen (foto) zal zich de komende weken, naast de zaak Tony Mary, ongetwijfeld dienen te verantwoorden voor de onkiese gang van zaken bij het VCM en dat tegenover de oppositie in het Vlaams Parlement. Enerzijds het zetelen van een plaatsvervangend VCM-commissaris in een intussen toegekende radio-VZW en anderzijds het ontvankelijk verklaren van een de facto onontvankelijke VZW met niet-gewettigde adressen vermeld in de bewuste radio-VZW, kunnen op z'n minst 'onkies' genoemd worden.

KG-redactie

Maandag 03 November 2003

 
©2002 Koen Godderis