Kopieerbeveiliging omzeilen?

Gewoon efkes van Shift veranderen!

De muziekindustrie wil niet dat de muziek die zij uitbrengt, gratis en voor niets verspreid wordt. En daar kunnen wij haar gelijk in geven hoor. Muzikanten en studiomusici moeten nu eenmaal leven van hun muziek, en het is niet echt fair te noemen als zij geen betaling krijgen voor hun geesteskindjes. Dat wij bemerkingen hebben over de hoogte van de prijs voor een cd, de percentjes die naar de muziekmaatschappijen gaan tegenover die naar de artiesten gaan, dat is een zaak apart.

Waar dit artikel over gaat is: hoe de platenmaatschappijen trachten te verhinderen dat muziek-cd's gekopieerd worden. Want wat blijkt? Een van deze technologieën, met name de MediaMax CD-3 software van SunnComm Technologies, is zo lek als een zeef. Die software zou moeten verhinderen dat cd's geript worden om dan gekopieerd te worden. Maar ene John Alex Halderman ontdekte dat het volstaat om de Shift-toets ingedrukt te houden wanneer zo'n kopieeer-beveiligde cd in de lader gestopt wordt, om ervoor te zorgen dat de kopieerbeveiliging omzeild wordt. Ocharme, de jongeman.

Hij publiceerde zijn bevindingen op zijn eigen website (1). En dat was blijkbaar verboden, althans volgens de Amerikaanse DMCA-wet, (Digital Millennium Copyright Act). Want die zegt dat het illegaal is om eender welke technologie die auteursrechterlijk materialen beschermt, te omzeilen. Zelfs als het gaat om het indrukken van de Shift-toets. Zal de Shift-toets binnenkort verboden worden? En hoe zit het met de Print-Screen-toets? Want daarmee kan u ook beelden van uw computerscherm kopiëren... Tijd om na te denken over het hele gebeuren, en dit artikeltje bij Wired zal u alvast op de goede weg zetten.

Nieuws: cs.princeton.edu, wired.com

Bron: Netties.be

Dinsdag 14 Oktober 2003

 
©2002 Koen Godderis