Patenten en nogmaals patenten

Mogen wij toch nog eens zuchten als wij dit bericht bij Techdirt (1) aan u doorgeven? Het gaat namelijk nogmaals over het onverantwoord toekennen van softwarepatenten, vaak enkel op basis van een idee, een concept.

Leest u mee: "Instant messaging software bevat al minstens 3 decades lang (dat is dus 30 jaren) (2) een onderdeel waardoor u kan zien of een van uw vrienden een antwoord naar u aan het schrijven is. Maar dat heeft niet verhinderd dat Microsoft nu een patent aangevraagd én gekregen heeft voor een 'systeem en methode voor het monitoren en rapporteren van activiteit in een computer netwerk' (3) - met andere woorden: wanneer Michelle een berichtje aan u begint te typen, krijgt u de melding: "Michelle is typing a message..."

Nu Microsoft dit patent verworven heeft, kan het alle andere instant-messaging diensten/programma's vragen om die melding voortaan niet meer te vermelden. En als de concurrenten toch graag die melding willen behouden, dan moeten ze maar betalen aan Microsoft. Weet u wat? Waarom gaan we niet met zijn allen op zoek naar dingen die al heel lang bestaan, maar waar nog nooit iemand een patent op gevraagd heeft, en vragen we alsnog dat patent aan? Dan kunnen we nog erg, erg rijk worden!

Nieuws: klik hier

Bron: Netties.be

Donderdag 09 Oktober 2003

 
©2002 Koen Godderis