Geen quotum voor Duitse radio

In Duitsland woedde het afgelopen jaar 2004 in het parlement een hevig debat over de verplichte invoering van een quotum voor inheemse muziek op alle Duitse radiostations. Eind 2004 werd het duidelijk dat er vanuit de Duitse politiek geen quotum zal opgelegd worden.

De Rood-Groene Duitse regeringscoalitie stelde een quotum voor van 35% naar analogie met Frankrijk waar al sinds 1994 een quotum aan inheemse muziek bestaat. Het quotum zou al tot positieve resultaten hebben geleid inzake verkoop van inheemse muziek ... Dat beweert althans de voorzitster van de kamercommissie Cultuur, Monika Griefahn (SPD).

Minister van Cultuur Christina Weiss (partijloos) weigerde echter dat quotum in te voeren. Zij werd daarbij gesteund door de "Unionsfraktionen".

CDU-parlementslid Steffen Kampeter verzette zich tegen wat hij noemt "den Dudelfunk des Formatradios". Zo'n quotum leidt alleen maar tot "betutteling en censuur" van Overheidswege.

Voor de FDP zei Hans-Joachim Otto dat een quotum een (te) zware ingreep was in de vrijheid van programmatie. De Duitse muziek is goed genoeg dat ze geen quotum nodig heeft.

Alle inspanningen van de Duitse Groen-Rode coalitie ten spijt, maar een verplicht quotum aan inheemse muziek op de Duitse radiozenders is nog niet voor morgen.

Minister van Cultuur Christina Weiss vraagt wel aan alle radiozenders om wat meer inheemse muziek te draaien en zo aan een bepaalde vorm van 'vrijwillige' zelfverplichting te doen.

Nieuws: spiegel.de

Bron: Der Spiegel

Woensdag 19 Januari 2005

 
©2002 Koen Godderis