Enjoy Internetradio betaalt 

Enjoy Internetradio, dat vanuit Vlaanderen twee non-stop internetradio's uitbaat, heeft zich onlangs volledig in orde gebracht op vlak van auteursrechten. Eén en ander wil zeggen dat zowel Enjoy FM als Enjoy The Beat verdwijnen uit de illegaliteit. Onlangs hadden de initiatiefnemers nog overwogen hun activiteiten stop te zetten. De hoge vraagprijs van SABAM lag aan de basis van deze dreigementen. "Enjoy Internetradio blijft zich evenwel verzetten tegen de onredelijke vraagprijs van SABAM, maar wil ook niet in de illegaliteit belanden, daarom werd besloten de gevraagde 2500 euro op tafel te leggen" aldus Ben Van Haelen van Enjoy.

NON-STOP RADIO ZONDER RECLAME
Toch biedt deze betaling geen garanties voor het veiligstellen van de toekomst van Enjoy Internetradio. "Internetradio in Vlaanderen is op dit ogenblik nog niet leefbaar maar biedt wel mooie perspectieven naar de toekomst toe. Op 1 jaar tijd is Enjoy FM uitgegroeid tot één van Vlaanderens best beluisterde internetradio's en dat luisteraantal stijgt nog steeds. Toch heeft internetradio ook het grote nadeel dat de vaste kosten stijgen, naarmate er meer luisteraars zijn. Hierdoor komen internetuitzendingen reatief duur uit. Naast de kosten van de streaming en SABAM, dient het signaal nog te worden verstuurd vanuit de studio's in Brussel. Wat weinig mensen weten, is dat Enjoy één van de weinige internetradio's is die ook effectief radiostudio's in gebruikt heeft en dus ook de mogelijkheid heeft om meteen live uit te zenden. Om dit alles te versturen naar de streamservers is relatief veel bandbreedte nodig, met een zeer hoog maandelijks volume aan dataverkeer als gevolg. Ondanks de kosten, blijft Enjoy voorlopig weigeren om ook maar 1 reclamespot te programmeren. "Een hobby kost nu éénmaal geld en tot zolang het kan, zullen we onze luisteraars non-stop muziek blijven brengen" verduidelijkt Ben Van Haelen.

HOGERE KWALITEIT VAN DE UITZENDINGEN
Om de luisteraar nog beter te kunnen dienen, werd de uitzendkwaliteit van beide kanalen vandaag verhoogd naar 128kbps in plaats van de 112kbps, die vroeger werd gebruikt naast onze smallbandstream van 56kbps. Deze verhoging in klankkwaliteit werd mede mogelijk gemaakt door Lazernet (www.lazernet.be). Binnenkort zullen er een aantal drastische veranderingen plaatsvinden op vlak van programmatie en format voor beide stations. Meer details hierover volgen zeer binnenkort. Luisteren kan nog steeds via www.radio-enjoy.be.

radio enjoy

KG-redactie

Woensdag 24 September 2003

 
©2002 Koen Godderis