P2P stimulerend voor cd-verkoop

Internetgebruikers die illegaal muziek downloaden, kopen in toenemende mate cd's. Dat blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Music Programming Ltd (MPL), zo meldt de Britse omroep BBC woensdag.

Van de ondervraagden zei 34 procent dat ze meer cd's kochten dan een jaar geleden. Volgens het onderzoeksbureau downloaden veel mensen eerst een aantal nummers van een album om er een indruk van te krijgen, voordat zij besluiten de muziek te kopen.

Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van de ondervraagden cd's koopt, nadat de muziek eerst via internet is beluisterd. Driekwart geeft aan illegaal te downloaden om een indruk te krijgen van nieuwe albums. Voor 66 procent is dit van invloed bij de keuze om een plaat al dan niet te kopen. Voor 65 procent is de belangrijkste reden om te downloaden het verkrijgen van gratis muziek.

Het onderzoek staat haaks op het standpunt van de muziekindustrie. Die meent dat illegaal downloaden de voornaamste oorzaak is voor de teruggang in de verkoop van cds. De verkoop daalde vorig jaar met vijf procent.

Woensdag 09 Juli 2003

 
©2002 Koen Godderis