Bezuinigingen publieke omroep

In Den Haag is positief gereageerd op het rapport McKinsey over bezuinigingen bij de publieke omroep. Wel zetten diverse partijen vraagtekens bij de voorgestelde bezuinigingen op de Wereldomroep.

McKinsey onderzocht in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen waar bij de publieke omroep bezuinigd kan worden. De omroepen moeten van het kabinet 80 miljoen euro bezuinigen. Volgens de publieke omroep zullen er ongeveer 480 banen verdwijnen als gevolg van de bezuinigingen.

Het CDA onderschrijft de conclusie uit het McKinsey-rapport dat omroepen kunnen bezuinigen door meer samen te werken. Maar dat moet volgens kamerlid Atsma (CDA) niet doorschieten in een verlies van eigen identiteit en pluriformiteit. ,,We willen geen gedwongen huwelijk dat uiteindelijk uitmondt in een staatsomroep'' zegt Atsma.

Atsma wil vooral dat de taken van de koren en orkesten van de omroep kritisch beschouwd worden. ,,Ze zitten vaak meer in het buitenland dan dat ze daadwerkelijk iets doen voor de omroepen.'' Hij ziet op dit moment nauwelijks een toegevoegde waarde voor de omroepen. De gedachte dat de taak van de Wereldomroep door andere communicatiemiddelen overbodig is geworden bestrijdt Atsma. ,,Niet alle Nederlanders in het buitenland liggen op het strand van Kreta met een mobieltje en een laptop.''

Coalitiepartner D66 is het in grote lijnen met het CDA eens. Kamerlid Bakker (D66) vindt de vermeende overbodigheid van de Wereldomroep ,,flauwekul.'' Over de toegevoegde waarde van het Muziekcentrum van de Omroep is hij kritisch.

Kamerlid De Grave (VVD) wil zich niet uitlaten over de specifieke aanbevelingen uit het McKinsey rapport. Volgens hem is het een taak van de omroep zelf om met een totaalplan te komen waarin de noodzakelijke bezuinigingen van tachtig miljoen euro uitgewerkt zijn. De Grave hoopt dat de omroep de bezuinigingsvoorstellen gebruikt om geld vrij te maken voor investeringen. De omroep zou volgens hem meer geld moeten steken in taken die ze nog niet goed uitvoert, zoals programma's voor jongeren en minderheden.

De SP vindt de kritiek op het muziekcentrum en de Wereldomroep ,,onbegrijpelijk.'' Kamerlid Vergeer denkt dat het rapport te weinig naar de kwaliteit van de organisaties kijkt en teveel financiële argumenten hanteert. Volgens Vergeer mag de identiteit van de omroepen door de bezuinigingen niet in gevaar komen.

Ook de SGP pleit voor behoud van de Wereldomroep. Wel mag er van de christelijke partij meer op de amusementsprogamma's bezuinigd worden.

Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ is teleurgesteld dat niet in het openbare deel van het rapport terecht is gekomen hoe het met de efficiëntie per omroep staat. ,,Het is toch van belang om te weten welke omroep veel managers heeft en welke niet?'' Een woordvoerder van de publieke omroep laat weten dat die informatie ,,op termijn'' wel openbaar wordt. ,,Maar omroepen hanteren verschillende manieren van kostenberekening en daarom is de informatie niet goed vergelijkbaar.''

Bron: NRC

Vrijdag 27 Juni 2003

 
©2002 Koen Godderis