Publieke omroep kan besparen

De publieke omroep kan tussen de 60 en 100 miljoen besparen door efficiënter te werken. Door daarnaast te snijden in de taken van de Wereldomroep en de omroeporkesten kan in totaal zo'n 140 miljoen euro worden bezuinigd.

Dat stelt adviesbureau McKinsey in het vandaag verschenen rapport Organisatie- en efficiëntieverbeteringen Publieke Omroep. De publieke omroepen moeten van het kabinet structureel 80 miljoen euro bezuinigen (40 miljoen in 2004 oplopend tot 80 miljoen in 2007). Ook willen de omroepen extra geld vrijmaken om te investeren in programma's voor jongeren en minderheden. Het rapport, waarvan delen eerder uitlekten, vormt een belangrijk uitgangspunt voor de bezuinigingen.

McKinsey hanteert drie bezuinigingsthema': Efficiënter werken, Samenwerking rondom programma's en Keuzes in het takenpakket van de omroepen. De eerste twee delen zijn voorzien van adviezen. Het laatste deel over de kerntaken van de omroep is gebaseerd op een enquête onder bestuurders van de publieke omroep. Uit die enquête zijn de suggesties afkomstig om de Wereldomroep en 747 AM (deels) op te heffen. McKinsey heeft deze voorstellen doorberekend, maar niet van adviezen voorzien.

In het eerste deel van het McKinsey-rapport staat dat 30 tot 55 miljoen bespaard kan worden door verlaging van de loonkosten, de kosten van de staf en het management van de omroepen en van huisvesting. In het tweede deel van het rapport, Samenwerking rondom programma's, adviseert McKinsey dat programma's met eenzelfde thema (actualiteitenprogramma's en klassieke muziek worden als voorbeeld genoemd) meer faciliteiten gaan delen en inhoudelijk gaan samenwerken. Ook adviseren de onderzoekers om tijdens piekuren herhalingen uit te zenden. Meer samenwerking op internet kan 5 tot 6 miljoen euro per jaar opleveren. In totaal kan met deze voorstellen 35 tot 50 miljoen euro per jaar bespaard worden.

In het derde deel 'Keuzes over kerntaken' noemt McKinsey de suggesties die zijn gedaan door geïnterviewde omroepbestuurders. Volgens McKinsey kunnen de kosten van Radio 747 AM (het oude Radio 5) met 8 miljoen euro per jaar omlaag door op sommige uren Radio 1 door te geven via deze zender. Het mogelijk beperken van het aantal orkesten en koren van het Muziekcentrum van de Omroep kan 12 tot 16 miljoen euro per jaar opleveren. Bezuinigen op de Wereldomroep kan jaarlijks 21 tot 29 miljoen euro opleveren.

In september moet de raad van bestuur van de Publieke Omroep bekendmaken welke voorstellen worden overgenomen. Dan moet de meerjarenbegroting voor de omroepen klaar zijn. Op basis van die begroting wordt de Rijksomroepbijdrage vastgesteld. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep laat in een schriftelijke verklaring weten dat zij de programma's zoveel mogelijk buiten schot wil houden. Ook wil de raad ambities van de omroepen, zoals een breder bereik onder de bevolking, handhaven. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Lodewijk Bouwens, algemeen directeur van de Wereldomroep vindt het ,,McKinsey onwaardig'' om de uitkomsten van de enquête onder omroepbestuurders ,,zonder verdere onderbouwing'' te presenteren.

Bron: NRC

Woensdag 25 Juni 2003

 
©2002 Koen Godderis