Moet Nederlandse RNW besparen?

Het budget van de Wereldomroep (RNW) kan met maximaal 83,5 procent worden gekort. Dat staat in een conceptrapport dat managementsadviesbureau McKinsey en Co heeft gemaakt.

Het actualiteitenprogramma Nova bracht gisteren het deel van dat rapport dat over de Wereldomroep gaat naar buiten. McKinsey kijkt in opdracht van OCenW en de omroepen hoe er efficiënter bij de omroepen gewerkt kan worden. De publieke omroep is door het nieuwe kabinet een bezuiniging opgelegd van 80 miljoen euro op jaarbasis. De Wereldomroep krijgt jaarlijks van OCenW 48 miljoen euro. Het rapport wordt vermoedelijk volgende week aangeboden aan het ministerie van OCenW. De voorzitter van de publieke omroep, Harm Bruins Slot, liet eerder al weten dat de bezuiniging vooral de Wereldomroep, het Muziekcentrum van de Omroep, radiozender 747 AM en de internetactiviteiten van de omroep zullen raken.

In het conceptrapport staan twee bezuinigingsvoorstellen voor de Wereldomroep. In het eerste scenario moet 57,6 procent van het budget worden ingeleverd, een bedrag van 27,6 miljoen euro. In een verdergaand scenario levert de Wereldomroep 83,5 procent van haar geld in: 40,1 miljoen euro.

Volgens McKinsey bestaan er voldoende alternatieven voor de hoofdtaken van de Wereldomroep: informeren van Nederlanders in het buitenland, schetsen van een eerlijk beeld van Nederland en onafhankelijke programma's maken voor landen met een informatieachterstand. Nederlanders in het buitenland kunnen via de satelliet en internet ook andere radiostations ontvangen. Radio 1 zou via de korte golf in Europa kunnen worden doorgegeven. Websites van ambassades en Buitenlandse Zaken kunnen een realistisch beeld van Nederland verzorgen. Wat informatie-overdracht betreft suggereert McKinsey beperking tot de Antillen en Suriname, waar weinig alternatieve zenders zijn. De Wereldomroep laat in een reactie weten te betreuren dat uit ,,een lange lijst suggesties'' van McKinsey voor bezuinigingen bij de hele publieke omroep nu slechts één aspect wordt uitvergroot. Bestuur en directie van de Wereldomroep laten verder weten ,,met vertrouwen'' de politieke besluitvorming over de omroep tegemoet te zien en benadrukken dat McKinsey slechts suggesties doet voor bezuinigingen, ,,geen concrete aanbevelingen''. McKinsey kon vanochtend nog niet reageren op de uitzending van Nova.

KG-redactie

bron: NRC Handelsblad

Donderdag 12 Juni 2003

 
©2002 Koen Godderis