Popartiesten willen lagere BTW

Meer dan duizend popartiesten hebben een petitie ondertekend tegen het hoge BTW-tarief op cd's. De lijst is gistermiddag aangeboden aan de Europese Commissie in Brussel.

Als voortaan ook voor cd's het lagere tarief voor culturele producten zou gelden, zouden er volgens alle betrokkenen veel meer cd's worden verkocht. Tot de ondertekenaars behoren sterren als Elton John, Andrea Bocelli, Johnny Hallyday, Françoise Hardy, Nana Mouskouri, Zucchero en Patrick Bruel.

Sinds de invoering van de BTW geldt voor grammofoonplaten - en later cd's - het hoge tarief voor commerciële producten. Dat loopt in de diverse Europese landen uiteen van 15 tot 25 procent. Boeken vallen echter onder het lage tarief van 6 procent, dat door de EU-landen speciaal is ingesteld om culturele uitingen te ontzien. ,,Als iemand in België een biografie over Jacques Brel koopt, betaalt hij een BTW-tarief van 6 procent'', aldus Alex Callier van de Belgische popgroep Hooverphonic. ,,Maar als hij een cd koopt met nummers van Brel, moet hij 21 procent betalen.'' Callier bood de petitie gisteren in Brussel aan, samen met de Duitse zanger Rolf Zuckowski.

De handtekeningenactie is een initatief van de IFPI, de branchevereniging van de internationale platenindustrie. Eerder dit jaar publiceerde de IFPI een onderzoek in vijf Europese landen, waaruit bleek dat een lagere verkoopprijs voor cd's tot een hogere omzet zou kunnen leiden. Meer dan de helft van de ondervraagden zei in dat geval meer cd's te zullen kopen. De onderzoekers denken dat de betrokken regeringen zo'n BTW-verlaging binnen enkele jaren zullen terugverdienen door een omzetverhoging met het lagere tarief. De IFPI ziet de huidige hoge verkoopprijzen en het downloaden van internet als de belangrijkste oorzaken voor de omzetdalingen van de laatste jaren. Alleen al in Nederland zakte de cd-verkoop in 2001 met 5,5 procent en in 2002 met 6 procent.

Al in de jaren zeventig pleitte de Nederlandse branchevereniging NVPI ervoor de platen onder het lage BTW-tarief te laten vallen. Tot de voorbeelden van toen behoorde Toon Hermans, wiens plaatopnamen voor de wetgever commercieel waren, terwijl zijn bundeltjes tot de cultuur werden gerekend. Hetzelfde geldt nu voor popzangers als Rick de Leeuw en Huub van der Lubbe, die eveneens tekstbundels hebben gepubliceerd. Vorige maand ontving demissionair staatssecretaris Van Eijck van financiën een gelijkluidende petitie van het Muziek Platform Nederland, waarna de cd's in de Nederlandse winkels één dag (27 mei) waren geprijsd volgens het lage BTW-tarief.

Op de agenda van de Europese commissie staat dit jaar een evaluatie van de cultuuruitingen waarvoor het lage tarief geldt. Voor een nieuwe classificatie is een besluit nodig van de Europese ministers van financiën.

KG-redactie

bron: NRC Handelsblad

Woensdag 04 Juni 2003

 
©2002 Koen Godderis