Auschwitz 60 jaar na de gruwel

Het is zestig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd door het Rode Leger van de Russen. Dat gebeurde op 27 januari 1945.

Volgens schattingen vonden 1,5 miljoen mensen in het concentratiekamp de dood.

Auschwitz, Duitse naam voor het Poolse Oswiecim, is het bekendste concentratiekamp van de nazi's.

Een Poolse kennis van me, Barbara Trabka uit Antwerpen, was er vorige zomer met vakantie en nam er diverse foto's (directory). Zie ook de fotospecial in de Standaard.be.

Over de Nazi's en hun concentratiekampen is heel veel materiaal terug te vinden. Waaronder foto's, filmmateriaal en geluidsfragementen. Ik heb alvast gepoogd om een aantal interessante links mee te geven.


Nieuws:

27-1-2005: nos.nl, nu.nl, radio1.be, rtl.nl 1, rtl.nl 2, telegraaf.nl


Geluidsfragment:

Interview met de commandant van het Rode Leger: de bevrijding van Auschwitz.


Beeldmateriaal:

Een animatiefilm vindt U op deze site. Auschwitz camp, klik op 'play animation'.


Archief:

nl.wikipedia.org, brabantsdagblad.nl, auschwitz.nl, kerknet.be, auschwitz.be

De Standaard-abonnees: dossier Auschwitz


Nazi Duitsland:

Op deze site vindt U divers didactisch materiaal worldmilitaria.com


Canvas:

Momenteel loopt een 6-delige documentairereeks op Canvas genaamd Auschwitz: The Nazis and ’The Final Solution’ (BBC, 2004) van Laurence Rees over de geschiedenis van het concentratiekamp in Auschwitz. Histories is er elke donderdagavond om 21u00.

"Endlösung" staat in de reportage voor "The Final Solution". Hitler zag de vernietigingskampen als de "finale oplossing" om van de Joden af te raken. Hij aanzag de Joden als dé zondebok voor de nederlaag van Duitsland tijdens 1ste WO. Het 3de rijk van Hitler en zijn Nazi-aanhangers "zou en moest" er komen, maar dan wel uitsluitend voorzien van het zuivere ras. En daartoe behoorden in geen geval de Joden. Uiteindelijk werd Duitsland ook zonder Joden voor een 2de maal verslagen.

Op 27 januari kon U al het eerste deel bekijken. Op 3 februari is er het tweede deel en op 10 februari is er het derde deel. En zo gaat het op donderdagavond 6 weken lang in Histories over de "Endlösung".


Tot zover deze reportage over Nazi Duitsland en de bevrijding van Auschwitz.

Koen Godderis

Woensdag 02 Februari 2005

 
©2002 Koen Godderis