Eindelijk beeldtelefonie?

Driehonderd jaar geleden werden in musea als het Evoluon en Het Huis Van De Toekomst al beeldtelefoons gedemonstreerd. Ok, ok, misschien was het wat minder lang geleden. Maar het feit blijft dat beeldtelefonie al lang geleden werd voorspeld.

Eigenlijk is het dus vreemd dat we in 2003 nog steeds geen gebruik maken van deze toepassing. Weliswaar is beeldtelefonie via de PC mogelijk, maar dit is meer een vorm van chatten dan van telefoneren. Het blijft immers vreemd om achter de PC plaats te nemen als er een telefoongesprek binnenkomt.

Toch is het mogelijk om ook via je telefoon gebruik te maken van beeldtelefonie. Dit kan zelfs met ieder (vast) telefoontoestel en via een normale telefoonlijn. Heel simpel door een klein LCD-scherm met een camera aan je telefoon te koppelen. Vialta brengt zo'n scherm onder de naam Beamer Phone Video Station op de markt. In Amerika is deze PVS al te koop en is daar zeer enthousiast onthaald.

Aansluiten van de "Beamer" is een eitje. Je klikt de telefoonplug die normaal gesproken in het telefoontoestel gaat in de Beamer, en koppelt via een andere kabel de Beamer met de telefoon. Vervolgens gaat de stekker in het stopcontact en het apparaatje hoor zijn werk te doen, zonder verdere configuraties. Natuurlijk moet de partij waarmee je wilt bellen ook beschikken over een Beamer.

Een breedband-telefoonverbinding is niet noodzakelijk. Het apparaat werkt ook via een normale analoge telefoonlijn. Volgens onze proefpersonen die in Amerika het apparaat testten zijn de beelden ook over zo'n trage lijn acceptabel. Jammer is wel dat het opbouwen van het gesprek traag tot stand komt.

Dit kan meer dan 10 seconden duren, en dat de beeld en geluid soms door een tekort aan bandbreedte even kunnen wegvallen. Dit kan je oplossen door in plaats van een streaming kleurenbeeld te kiezen voor snapshots, foto's die met een bepaalde interval worden gemaakt.

Hopelijk komt het Beamer Phone Video Station binnenkort ook in ons land op de markt. Dan komt de voorspelling van Chriet Titulaer eindelijk uit.

Meer informatie: www.dedigitalerevolutie.nl/gadgets/beeldtelefoon.htm

KG-redactie

bron: Digizine

Dinsdag 27 Mei 2003

 
©2002 Koen Godderis