RvS schorst radio Scoplia Leuven

De Raad van State schorste al eerder de erkenning van de VZW Stichting Communicatie Waasland (Radio Super, Contact Sint-Niklaas, 106.8 MHz) en van de VZW Digitaal (Contact Oudenaarde/Vlaamse Ardennen, 106.6 MHz). Twee lokale laagvermogen stations.

Op maandag 6 december 2004 werd door de Raad van State, op klacht van VZW de Hoge Noot (Leuven), nogmaals een Vlaams lokaal radiostation geschorst. Het gaat hier om de VZW Scoplia dat het radiostation radio Scoplia op 102,6FM (uitzendend met een hoogvermogen van 2 kWatt) vanuit Leuven vertegenwoordigt. Concreet betekent de schorsing dat de VZW Scoplia haar uitzendingen eerst komende dagen zal moeten staken. En dit zolang de procedure loopt ten gronde bij de RvS. Na de schorsingsprocedure volgt de vernietigingsprocedure, en zo'n procedure kan jaren duren.

Op de griffie van de Raad van State wou men noch bevestigen, noch ontkennen, maar een bron wist het arrest te melden. Ook werd het arrest intussen telefonisch bevestigd door één van de betrokken partijen. Het arrest wordt binnenkort op de site van de Raad van State gepubliceerd.

Bij de Raad van State wordt de komende tijd ook nog een klacht tegen radio Scorpio op 106FM uitzenden met 100 Watt behandeld. Achter radio Scorpio schuilt de "VZW Socio-Culturele Organisatie voor Regionale Pluralistische Informatieoverdracht". De kans dat het oudste lokale radiostation van Vlaanderen eveneens door de Raad van State geschorst wordt, zou volgens insiders vrij groot zijn.

De klacht van de VZW de Hoge Noot (Leuven) tegen de VZW Vrije radio Leuven (VRL) werd door de Raad van State verworpen, doch met enig voorbehoud. De uitspraak zou nog niet definitief zijn. De VZW Vrije radio Leuven staat voor ketenradio "Be One" uitzendend op 104,2FM met 5 kWatt (5000 Watt) vanuit Leuven.

Naast de Raad van State is ook het VCM ofte 'Vlaams Commissariaat voor de Media' begonnen met waarschuwingen tot schorsing of intrekking van diverse vergunningen op basis van het niet volgen van het erkende lokale radio dossier. Er lopen diverse klachten. Eén daarvan is een aanklacht tegen de VZW Kiliaan (radio Contact) Lier. Zij dienen zich binnen de maand in orde te stellen met hun dossier. Zoniet volgt schorsing of vernietiging.

Dit alles is slechts nog maar het begin van diverse schorsingen en vernietigingen. En wijst er nogmaals op dat het mediabeleid onder Dirk Van Mechelen en Marino Keulen (VLD), die zowel de landelijke als lokale radioprocedure behandelden, minstens 'ondermaats' mag genoemd worden. Het Vlaamse medialandschap verkeerde nooit eerder in dergelijk onevenwichtig en chaotisch klimaat.

Momenteel weet het kabinet van Mediaminister Bourgeois niet goed wat men met deze chaotische situatie aanvangen moet. Ook zijn er nog steeds de nu al jaren aanslepende klachten tegen storingen van (al dan niet illegale) Waalse zenders. Sinds jaar en dag lappen de Walen de internationaal gecoördineerde radiofrequenties (van Genève) aan hun laars. Een Europese aanklacht van de Vlaamse Overheid tegen Wallonië ware hier een gepaste maatregel.

Persconferentie 7 juni 2004 Aalst:

VRT-Nieuws 19u00 (video): Lokale radiostations klagen het mediabeleid aan.

Gazet van Antwerpen: krantenartikel persconferentie

KG-redactie

Dinsdag 07 December 2004

 
©2002 Koen Godderis