P2P gebruikers beter beschermd

Er was een tijd dat de platenbonzen en hun belangengroepen zoals het RIAA enkel hun pijlen richtten op de bedrijven die P2P diensten aanboden, of de software ervan maakten.

Diensten zoals Grokster, Napster en collega's werden hard aangepakt, vaak met succes. De platenindustrie heeft dan ook lange tijd gezegd dat de individuele gebruikers nooit vervolgd zouden worden voor inbreuken op de auteurswetten. Maar dat blijkt niet meer waar te zijn, want uit recente weken kan u afleiden dat de strategie van het RIAA blijkbaar veranderd is. Enerzijds was er het berichtje dat 4 universiteitsstudenten vervolgd werden voor het aanbieden van songs via het universiteitsnetwerk. De studenten sloten later een betalingsakkoord af met het RIAA om een fikse som aan boetes te betalen.

En dan was er enkele dagen geleden het bericht dat de platenlabels zo'n 200.000 P2P gebruikers via instant messaging gewaarschuwd hebben dat zij in overtreding zijn en vervolgd kunnen worden voor het ruilen van gepirateerde songs. Moet de P2P-gebruiker nu beginnen te bibberen en beven dat hij binnenkort ook een advokaatje van het RIAA aan zijn deur krijgt? Zo'n vaart zal het nog niet lopen. Want gelukkig is er nieuwe software uitgebracht, PeerGuardian, die als het ware een persoonlijke firewall aanmaakt waardoor de IP-adressen van spionnen gemaskeerd worden.

De speurneuzen van de platenbonzen kunnen zo nog wel op de netwerken zien wélke songs er geruild worden, maar zij kunnen de song niet downloaden en dus ook niet zien of die illegaal is of niet. De juiste uitleg vindt u bij Wired.

http://xs.tech.nu/

http://www.wired.com/news/digiwood/0,1412,58734,00.html/wn_ascii

KG-redactie

bron: Netties.be

Woensdag 07 Mei 2003

 
©2002 Koen Godderis