Spam binnenkort strafbaar!

Het massaal versturen van reclameboodschappen zonder dat de geadresseerde er de toestemming voor gaf, wordt binnenkort binnen de Europese Unie strafbaar. De komende dagen verschijnt daarover een KB in het Staatsblad.

Of de Europese maatregel veel zal uithalen is maar de vraag, want spam is een wereldwijd fenomeen. Snoodaards die je met hun ongewenste reclameboodschappen van buiten de Europese Unie blijven bestoken gaan dus vrijuit.

Hetzelfde fenomeen kent Sabam met internetradio's. Een radiostation dat zich bevindt in België kan men eventueel enigszins aanspreken tot het betalen van de auteursrechten, maar dan gaan deze stations al gauw vanuit het buitenland gaan uitzenden (Luxemburg is voldoende) en dan heeft Sabam er niks meer aan te zeggen terwijl er voor de luisteraar niks verandert.

Het is dan ook de vraag of er ooit een sluitende regeling komt voor internetradio's en spam. Als er dan al één komt zullen er ongetwijfeld jaren over heen gaan eer een wet wereldwijd goedgekeurd wordt.

Sabam mag dus de komende jaren een kruis maken over het innen van auteursrechten voor internetradio's vanuit het buitenland uitzendend. Ook Spam valt moeilijk uit te roeien.

KG-redactie

Maandag 05 Mei 2003

 
©2002 Koen Godderis