Vlaams radiolandschap in beweging!

Het radiolandschap is in volle beweging. De sector werd lange tijd politiek verwaarloosd, maar daar lijkt nu toch enigszins verandering in te komen. Eén en ander werd alvast de voorbije week in het parlement besproken en zelfs goedgekeurd.

Sinds jaar en dag wacht de commerciële sector in Vlaanderen op een liberaal radiolandschap waarbij openbaar en privé in harmonie met mekaar kunnen leven. Deze week werd alvast een stapje dichter in die richting gezet.

Zo is er de heisa rond het nieuwe frequentieplan. Dit zou er moeten komen op 1 september. Maar dan moeten alle aanvragen voor de nieuwe vergunningen reeds nu al binnen zijn om op 1 september (decretaal vastgelegd) uitgereikt te kunnen worden. Een utopie, want die datum is niet langer haalbaar. Mediaminister van Mechelen wil de licenties en het nieuwe frequentieplan dan ook tegen eind dit jaar erdoor krijgen ondanks de nog steeds durende onenigheid over 8 frequenties in het Brusselse waar Vlaamse en Waalse gemeenschap met Waals mediaminister Miller niet uitkomen.

Wie de uitreiking van de nieuwe vergunningen niet ziet zitten is de CD&V bij monde van Carl Decaluwé (foto). Zij wil waarborgen voor de lokale sector. Om de sector perspectief te geven en kansen tot investering in kwaliteit en personeel wil CD&V dat de huidige erkenningen voor lokale radio’s tot eind december 2005 verlengd worden.

Op 9 mei wordt het nieuwe frequentieplan aan het parlement voorgelegd en wordt ook een (nieuwe) datum bekend gemaakt wanneer de licenties zullen worden uitgereikt. Intussen is het leed met de 2 landelijke licenties geschied en komt het er op neer dat het VCM werd gebruikt om bevriende mediagroepen via politieke weg van een cadeautje te voorzien.

Dit is echter niet alles. Zo werd afgelopen donderdag het voorstel van decreet goedgekeurd dat het VCM aangaande uitreiking van licenties vleugellam maakt. Enkel de Vlaamse regering zal voortaan nog na de Vlaamse administratie de licenties uitreiken. Ook hier protesteert CD&V heel fel, want zij ziet dan het nut niet meer in van een VCM als tussenpersoon.

Verder zou er ook sprake zijn van nieuwe frequenties voor de 2 commerciële landelijken Q-music en 4FM. Hieromtrent volgt ongetwijfeld meer duidelijkheid de komende weken.

KG-redactie

Vrijdag 25 April 2003

 
©2002 Koen Godderis