VCM binnenkort vleugellam?

Het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) verliest binnenkort wellicht de bevoegdheid voor het afleveren van de erkenningen voor de landelijke, regionale en lokale radio-omroepen. Donderdag wordt een voorstel van decreet in de Commissie Media van het Vlaams Parlement besproken. Het decreet krijgt alvast de steun van de meerderheidsfracties.

Momenteel is het VCM bevoegd voor het afleveren van dergelijke vergunningen en voor het toezicht op de naleving van de Vlaamse mediaregelgeving. De indieners van het voorstel van decreet willen dat voortaan de Vlaamse regering instaat voor de erkenningen. Het VCM zou zich moeten beperken tot een adviserende taak.

De aanleiding voor het initiatief is de heisa die ontstond na de uitreiking van de landelijke licenties aan Q-Music en 4FM in september 2001. Het VCM kreeg toen heel wat kritiek, maar omdat het een onafhankelijk samengestelde raad is, kon de bevoegde minister Dirk Van Mechelen (foto) niet ingrijpen. Door de Vlaamse regering bevoegd te maken, kan die achteraf tenminste door het Vlaamse parlement ter verantwoording worden geroepen, menen de indieners van het voorstel.

De timing voor de aanpassing is niet toevallig. Zo moeten binnen enkele maanden de licenties worden uitgereikt voor de 200 tot 250 lokale- en stadsradio's, en voor vijf regionale -- zeg maar provinciale -- stations.

Volgens Carl Decaluwe zal de CD&V het voorstel niet goedkeuren. Zij zien er het nut niet van in dat het VCM opeens zou ingeschakeld worden als tussenstation voor de Vlaamse administratie die de dossiers voorbereidt en de mediaminister die beslist over de toekenningen.

KG-redactie

bron: De Standaard

Woensdag 23 April 2003

 
©2002 Koen Godderis