Radio 936 naar hoorzitting VCM

Op 27 mei 2004 00u00 werd het nieuwe Vlaamse frequentieplan van kracht. Eén van de nieuwe erkenden die al van de eerste dag on air ging was Radio Contact Egem (VZW Sympatiek). En dat met een 5 kWatt-vermogen vanop de VRT-mast te Egem. Goed voor een ruime dekking over de provincie West-Vlaanderen.

Intussen was de VZW Radio 1FM (radio 936), niet erkend voor de frequentie 93,6 ten nadele van de VZW Sympatiek, al naar de Raad van State gestapt om de erkenning te betwisten omwille van de valsheid in geschrifte en een financieel plan dat niet in het minst strookte met de realiteit. Niet alleen Raad van State kwam er aan te pas, maar ook het Parket. In het aanvraagdossier stonden meerdere personen vermeld die niet op de hoogte waren van hun naamgebruik voor commericiële doeleinden. Hierbij diende VZW Radio 1FM, in het bezit van 5 verklaringen, als benadeelde prompt klacht in bij het Parket. De meeste lokale personen vermeld in het aanvraagdossier van de VZW Sympatiek waren overigens in het aanvraagdossier van de VZW Radio 1FM (en met toestemming) terug te vinden. Het onderzoek bij de RvS en Parket is tot op heden nog steeds lopende.

Naast de Raad van State en het Parket diende de VZW Radio 1FM op 18 juni 2004 klacht in bij het Vlaams Commissariaat voor de Media. Aangezien er al heel wat wanpraktijken met betrekking tot het aanvraagdossier van de VZW Sympatiek aan het licht waren gekomen nog voor het nieuwe frequentieplan in voege trad, was het dan ook niet verwonderlijk dat eenmaal op antenne Radio Contact zich niets zou aantrekken van haar beloftes gemaakt in haar aanvraagdossier. Van de in het dossier vermelde 15 uur lokale invulling was op de eerste dag van uitzenden geen sprake. En tot op heden 18 november 2004, een half jaar later, is dit nog steeds onveranderd. De aanklacht van de VZW Radio 1FM werd gegrond verklaard door het VCM door middel van luisteronderzoeken gehouden op 8 en 22 september 2004. Daar werd geconstateerd dat enerzijds het programmaschema geenzins klopt met de namen voorkomend in het aanvraagdossier en dat er geen lokale uitzendingen gebeuren en zeker niet vanop het in het dossier opgegeven exploitatie-adres. Op de vraag van het VCM om opgenomen lokale uitzendbanden van Radio Contact Egem op te sturen naar het VCM, werd door Radio Contact negatief onthaald. Meer nog, er werd niet eens geantwoord op de vraag.

Met betrekking tot een hele reeks aangeklaagde inbreuken, gepleegd door de VZW Sympatiek, wordt de VZW Radio 1FM op vrijdag 26 november 2004 om 14u30 bij het VCM te Brussel uitgenodigd. De VZW Radio 1FM zal er vertegenwoordigd worden door Koen Godderis.

In de media: radiovisie.be

Donderdag 18 November 2004

 
©2002 Koen Godderis