Het imperialisme van de VS

De oorlog in Irak ging niet enkel om olie hoor. Er zijn nog veel meer belangen in het spel, en die komen pas boven water nu de koek verdeeld wordt in het naoorlogse Irak. Zo is er de mobiele telefonie - want de telecommunicaties moeten natuurlijk helemaal weder opgebouwd worden.

En wat blijkt? Dat de CDMA-standaard die in de V.S. toegepast wordt, in het land geïnstalleerd zal worden, en niet de gsm-standaard zoals wij die bijvoorbeeld hier in Europa kennen. Want Europa, dat is dat werelddeel waar Frankrjk ook ligt, en al die snoodaards daar waren tegen de oorlog, niet? Dus hun mobiele standaard is uit den boze! De Amerikaanse senator die ervoor gelobby't heeft dat de CDMA-standaard in Irak er zou komen, is wel vergeten te vermelden dat gsm een marktaandeel heeft van 70% wereldwijd, terwijl CDMA slechts 12% van de markt heeft. Trouwens, de V.S. is een hele nieuwe wet aan het uitwerken voor het land. Zelfs aan de bescherming van het intellectuele eigendom wordt gedacht.

Het lijkt erg cynisch om daarover te beginnen, ons hierover zorgen te maken terwijl er zoveel menselijk leed is in het land, mensen die gewond werden, overleden zijn. Maar u moet nu eenmaal vooruit zien, nietwaar? Feit is dat de wet over het intellectuele eigendom herschreven werd door Hillary Rosen, lobbyist voor de RAII, de drukkingsgroep van de platenfirma's. Mooi is dat. Vroeger moesten de Irakezen dat hun handen afgehakt werden door Saddam - moeten zij nu bang zijn dat Sony hun handen afhakt als zij een album van Madonna kopiëren? Om deze heel cynische tekst af te sluiten: de mensen die beweerden dat de Iraakse oorlog om olie draaide, hadden het dus mis. Het gaat ook om mobiele telefoons, en MP3. (Een tekst die afkomstig is van Europemedia, wij zouden niet durven zulke boude beweringen te maken...)

http://www.europemedia.net/shownews.asp?ArticleID=15965

KG-redactie

Zaterdag 19 April 2003

 
©2002 Koen Godderis