Koen's weekboek 24 dec. 2004

Dag iedereen,

't was nogal een week waarbij er heel wat administratief werk diende gedaan te worden. Zowel voor de winkel, de radio, als ook voor andere zaken.

Zo was er de beslissing van het VCM aangaande de klacht van de VZW Radio 1FM waar ik voorzitter van ben tegen de VZW Sympatiek, ofwel Radio Contact Egem op 93,6FM. De beslissing verscheen enerzijds op iRadio.be en anderzijds ook op Radiovisie.be. Zoals je kunt lezen is het VCM niet mals voor het station en geeft ze dat radiostation 1 maand de tijd om zich in orde te stellen, zoniet volgen er drastische maatregelen ... zogezegd, want veel geloof hecht ik niet meer aan de dreigingen van Overheidsinstanties in dit bananenland. De grote garnalen pakken ze toch niet. Die mogen meer dan een ander. Verder ook nog een klein interviewke gegeven aan de mensen van fmnieuwsradio.be.

Wat het Vlaamse radiolandschap betreft, blijft het een soepje om U tegen te zeggen. Ik heb steeds veel kritiek gehad (die men dan ook nog is gaan misbruiken aangaande de twist om het domein marinokeulen.be) op het beleid van Marino Keulen en Dirk Van mechelen en meer en meer wordt duidelijk dat deze kritiek gegrond is. De Raad van State heeft al 3 erkenningen geschorst die toegekend werden door Marino Keulen en er volgen er nog wel meer. De nieuwe mediaminister Geert Bourgeois spreekt van "een zware erfenis". Hij bedoelt een hoop "miserie" die hij van Van Mechelen en Keulen heeft overgenomen. Er loopt ook in het landelijke radiodossier nog steeds een klacht tegen 4FM. Maar daarover zwijgen onze politici liever ... Alles samengevat betreft het één grote puinhoop. Tja, dat is dan naar analogie met het boek van Geert Bourgeois "de puinhopen van Paars".

Enfin, genoeg daarvan, want 't is echt om ervan te walgen van heel die santeboetiek. En zo zijn er nog een pak die er in het mediamilieu hetzelfde over denken.

Iets anders, 't is vanavond kerstavond. Dat wordt gewoon lekker gezellig eten met de vriendin, waar overigens alles maar dan ook alles prima mee verloopt. Ik heb heel veel vriendinnen uit het verleden waarmee ik overigens nog steeds een goede band mee heb (nogmaals bedankt voor de kerst- en nieuwjaarskaartjes!), maar je kunt uiteraard maar 1 partner hebben. En dat is m'n liefste Bientje.

Op oudejaarsavond wordt het feesten. Vanwege diverse redenen kan ik daarover niet in detail treden. Zoals plaats, evenement, etc ... Ik dien namelijk voortaan m'n privé-leven strikt af te schermen van de buitenwereld. Er wordt door diverse personen misbruik van gemaakt. Ok, ik vind het ontzettend jammer dat ik niet meer zo open kan zijn, maar ik heb echt geen andere keuze. Het feit dat ik een publiek radiofiguur ben, heeft van me gemaakt dat mensen (maar ook media) daar misbruik van maken om me op allerhande manieren schade toe te brengen.

Zoals je weet (of niet weet) ben ik ooit begonnen op diverse commerciële radio's in de jaren 90 (als dj, stationsmanager, etc ...), maar ben ik pas echt bekend geworden in het Vlaamse en Nederlandse radiomilieu door "de miseries van Godderis". Columns die ik voor het populaire mediablad radiovisie.be gedurende een 2-tal jaar wekelijks schreef. Met het tijdelijk verdwijnen van Radiovisie.be ben ik er toen ook mee opgehouden en ben ik niet opnieuw gaan schrijven toen er een heropstart was. Hoewel men me dat vriendelijk gevraagd had. Maar ik had echt geen tijd meer om nog langer columns te schrijven. Ook m'n formatcijfers waren populair, maar eveneens gevreesd. Niemand wou onderaan in het klassement zichzelf zien verschijnen.

Na het verdwijnen van Radiovisie ben ik samen met Ben Van Haelen iRadio.be redactioneel op poten gaan zetten, met af en toe een leuk berichtje op de site. Ik schreef toen een 3 à 5 berichten per dag. Maar al gauw wou ik nog meer en heb ik het idee van de dossiers gelanceerd om iets meer diepgang te geven aan de berichten. Het eerste dossier dat van mij verscheen was over de corruptie met de landelijke licenties onder mediaminister Van Mechelen.

Toen is het voor mij allemaal begonnen en ben ik zonder ik het wist in de politieke corruptie terecht gekomen met betrekking tot de uitreikingen van de licenties. Ik ga daarover niet in detail treden, maar waar ik toen in verzeild ben geraakt, dat wil je niet geweten hebben. Tot in het allerhoogste politieke milieu van "administratieve foefelarij" en "smeergeld". Roland Masyn de ex-griffier van het VCM die toen in mij als journalist een vertrouwenspersoon vond, heeft toen letterlijk tegen mij gezegd: "Koen jij moet een bom doen ontploffen". Ik heb z'n informatie nooit echt tegen iemand of in het algemeen gebruikt (en er viel dus ook geen bom), maar weet wel precies hoe het spel in mekaar zit. Masyn was één van m'n informanten, want ik was toen al geïnfiltreerd in het hol van de leeuw, nl het kamertje waar de toekenningen gebeurden. Maar naar het gerecht ga ik met m'n info niet. Ik heb er geen belang bij en als ik de personen zeg om wie het gaat, gaan ze me morgen liquideren, dat ben ik zeker. M'n afkeer tegen de politiek is van toen af aan begonnen. Vlaanderen is echt corrupt, alleen de mensen weten het niet en dat is misschien maar goed ook of er breekt een revolutie uit. Misschien had ik dit beter ook allemaal niet geweten, want je mag daar niet teveel bij stil staan. Je legt je er best ook bij neer dat corruptie bestaat.

Sindsdien strijd ik voor een beter Media-Vlaanderen en laat ik als woordvoerder voor heel wat zielsverwanten m'n tanden af en toe zien, zoals tijdens de persconferentie (video) te Aalst op 7 juni eerder dit jaar. Die politici denken anders dat ze tot in de eeuwigheid met onze kar kunnen blijven rond rijden. De persconferentie was te zien in het 13u00 en 19u00 journaal van TV1. En was enkel aangekondigd bij de VRT en een paar andere media, maar niet iedereen. Belga vond het spijtig dat ik hen niet op de hoogte had gebracht anders was er nog meer pers geweest. Later is er wel vanuit Belga een persbericht naar diverse media gestuurd dat je onder andere 's avonds kon lezen in de Gazet van Antwerpen.

Ondertussen blijft de strijd via VCM, Raad van State, Parket, etc ... verder gaan. Zoals je bij het begin van het bericht kon lezen, bevestigt het VCM de aanklacht van de VZW Radio 1FM waar ik voorzitter van ben. Maar zoals onze klacht lopen er nog 10-tallen klachten van andere radiozenders of niet-erkenden en benadeelden in het algemeen. Marino Keulen en Dirk Van Mechelen hebben er een ware puinhoop van gemaakt.

'k Hoop dat 2005 rustiger mag worden en een paar mensen me wat meer in m'n privé-leven met rust zullen laten. In die zin dat men bepaalde verhalen gaat verdraaien of leugens verspreiden ten einde me schade toe te brengen.

Alvast een prettige kerst en voorspoedig 2005!

Koen Godderis

Vrijdag 24 December 2004

 
©2002 Koen Godderis