Wie blokkeert u?

Wanneer u een website heeft met controversieel materiaal (politieke kritiek op sommige regeringen bijvoorbeeld, of porno), dan is de kans groot dat die website ergens door iemand geblokkeerd wordt. Nu kan u zelf uitvinden wie u blokkeert, dankzij de Internet Censorship Explorer.

Deze software, ontworpen door medewerkers van de universiteit van Toronto, zorgt ervoor dat al wie een webbrowser heeft, de grenzen kan uittesten van netwerken waarbij internet-toegang tot bepaalde sites geblokkeerd wordt.

U geeft een bepaalde url in plus de naam van een land. De software zal de poorten scannen van servers in dat land, en zoeken welke open staan. Die computer wordt nu als een proxy server gebruikt, en ICE zal de url in kwestie proberen te bezoeken van achter de firewall van dat land. Resultaat: ofwel is de website zichtbaar, ofwel krijgt u een "page blocked" boodschap te zien.

De gebruikte methode, het scannen van poorten, is wel een beetje op de rand van het wettelijke, maar in de V.S. en Canada wordt het niet als een misdaad beschouwd.


Meer over het systeem bij Wired. http://www.wired.com/news/politics/0,1283,58082,00.html?tw=wn_ascii

www.netties.be

KG-redactie

Donderdag 20 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis