VRT wordt nagel aan VMMa's doodskist. Q-music stagneert!

De nieuwe radiocijfers van het CIM (golf 2) voor wat het jaar 2002 betreft, zijn bekend. Voor de VRT reden om de champagne te laten knallen vanwege een gigantisch marktaandeel, maar voor de VMMa echter reden te meer om een en ander op een rijtje te zetten.

Zoals jullie hier eerder op de week konden lezen, loopt het bij de VMMa-tv al een tijdje niet meer lekker. Daarvoor zijn diverse redenen die we niet allemaal opnieuw gaan opsommen. Maar dat de VMMa op tv-vlak in geen al te goeie papieren komt te zitten dat is duidelijk. VRT loopt verder uit als marktleider en VT4 is ook als nieuwe en verfrissende zender aan een tweede leven begonnen.

Maar wat gezegd van de radio-afdeling? Met 2 volwaardige ketenradio's en een volwaardig landelijk station haalt men met Mango (0,9%), Topradio (1,1%) en Q-music (3,6%) een rampzalig marktaandeel van 5,6%. Q-music gaat er in de nieuwe luisterstudie slechts 0,1% op vooruit en kwam van 3,5%.

Dat deze 3 stations massa's geld kosten en dat alleen al aan personeel en zenderpark dat moge duidelijk zijn. Vandaar dat Mango en Topradio verdwijnen.

Wat er met Q-music dient te gebeuren, dat valt nog eventjes af te wachten, maar dat de aandeelhouders zich zullen roeren bij het stagnerende slechte marktaandeel dat moge duidelijk zijn.

Harde beslissingen komen er ongetwijfeld naar de toekomst toe vanuit de hoek van de VMMa-aandeelhouders ...

Dat de VRT met hun ontzettend goede resultaten op zowel radio- als tv-vlak de scepter blijft zwaaien is duidelijk. Als blijkt dat de VMMa de komende jaren hierdoor zwaar in moeilijkheden komt dan wordt de VRT ongetwijfeld de nagel van hun doodskist.

Misschien ook gemerkt, maar de pax media viert dezer dagen hoogtij in Vlaanderen ... vrij merkwaardig in elk geval nu de VMMa als nooit tevoren lijdt onder de sterke resultaten van de staatsomroep.

Wordt vervolgd ...

KG-redactie

Donderdag 06 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis