Internetradio op maat

Naar een radiostation luisteren dat alleen muziek draait die jij mooi vindt, dat kan via Internet. Via LaunchCast van Yahoo kan je een radiostation opzetten wat alleen jouw favoriete muziek speelt.

De eerste vraag die je krijgt als je een persoonlijk station wilt opzetten is van welke muziekgenres je houdt. Vervolgens kan je binnen de opgegeven genres artiesten en bands selecteren die je wilt horen. Ook kan je een viertal favoriete artiesten opgeven.

Vervolgens kan je je station beluisteren. In eerste instantie zal je vooral de artiesten horen die je bij de installatie hebt opgegeven. Maar in de loop van de tijd zullen hier steeds meer nieuwe uitvoerenden aan toegevoegd worden waarvan het achterliggende computerprogramma verwacht dat het bij jou in de smaak zal vallen.

Deze muziekkeuze wordt bepaald aan de hand van jouw muziekkeuze en de muziekkeuze van andere luisteraars die naar ongeveer dezelfde bands en artiesten als jou luisteren.

Je kan je eigen muziekprofiel steeds nauwkeuriger opstellen door de muziek die je hoort te waarderen. Albums, artiesten en songs kan je waarderen met rapportcijfers van 1 tot 10, ook kan je ze met één klik blokkeren zodat je ze nooit meer hoeft te horen. Deze waarderingen worden dan weer gebruikt bij de selectie welke muziekstukken je te horen krijgt.

Een liedje waarin je geen trek hebt kan je overslaan door zoals bij een cd-speler door te klikken naar het volgende nummer. Dit geeft wel aan dat er van een radiostation in de "oude" betekenis van het woord geen sprake is. Het internetradiostation selecteert exclusief voor jou de meest geschikte songs uit een bestand van duizenden nummers. Je hoort muziek van je favoriete artiesen en leert nieuwe bands kennen uit jouw favoriete genres kennen.

Een gratis en een Pro-versie De muziek, die niet op je harde schijf opgeslagen wordt is te beluisteren via de webbrowser. Ook kan je een aparte player downloaden die je op je desktop kan zetten. LaunchCast is geheel gratis, maar je kan je ook abonneren op een Pro-versie die enkele dollars per maand kost. Deze Pro versie speelt geen reclamespots tussen de liedjes af en kent nog meer mogelijkheden dan de gratis versie. Zo kan je zelf aangeven door welke andere Launch-gebruikers je muziekkeuze bepaalt wordt en je kan gebruik maken van "moods" waarbij je de muziek naar je stemming kan aanpassen. De Pro-versie kan 7 dagen gratis worden uitgeprobeerd.

LaunchCast is een legale muziekdienst en heeft overeenkomsten met een aantal van de grootste platenmaatschappijen gesloten. Hoewel niet alle artiesten en bands zijn vertegenwoordigd zitten er in het bestand van 85.000 liedjes heel veel grote namen. Daarnaast bevat de Launch website een enorme hoeveelheid video's, interviews en informatie.

Links en meer informatie:

www.dedigitalerevolutie.nl/sites/launch.htm

KG-redactie

bron: digizine.be

Woensdag 05 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis