Topman Al-qaeda verraden door toegestuurde e-mail aanhanger

Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september en afgelopen zaterdag gearresteerd in de Pakistaanse stad Rawalpindi, werd gevonden via een toegestuurde e-mail van een ander al-qaeda lid.

Khalid sheikh Mohammed wist al een paar keer te ontsnappen. Zo ook nog vorige week toen men dacht dat de man in de Zuid-Pakistaande stad Quetta zat. Uiteindelijk was het afgelopen zaterdag dan toch raak in Rawalpindi, een andere Pakistaanse stad.

Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten volgden het telefoonverkeer op de voet via satelliet. Via een e-mail van de zoon van een veroordeelde van de aanslag op het WTC in '93 kwam men uiteindelijk uit op het adres van de topman.

Deze arrestatie lijkt een grote streep door de rekening van al-qaeda. Mohammed wordt aanzien als de topman van al-qaeda. Tijdens de arrestatie vond men diverse adressen van andere leden, een computer en gsm.

Sommige bronnen beweren dat de man al veel langer werd gearresteerd, maar dat het nieuws pas nu lekte om andere arrestaties niet in het gevaar te brengen.

Sinds de val van de Taliban in Afghanistan zijn 100den aanhangers gevlucht naar buurland Pakistan.

KG-redactie

bron: BBC-text

Woensdag 05 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis