'Op donderdag 13 maart begint de oorlog in Irak', aldus The Sun

De oorlog tegen Irak zal binnen 10 dagen, op donderdag 13 maart beginnen. Dat meldt het populaire Britse dagblad de Sun in z'n editie van maandag. De oorlog zal 'binnenkort, snel en kort' zijn.

Een stemming in de VN-veiligheidsraad over de tweede resolutie die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje indienden zou "waarschijnlijk" op woensdag 12 maart plaatsgrijpen, aldus Trevor Kavanagh van de Sun.

De resolutie wordt gesteund door Bulgarije. Het zal volgen op het cruciale rapport van de VN-wapeninspecteurs volgende vrijdag. De Sun haalt bronnen binnen de Amerikaanse geheime dienst aan om te beweren dat het "binnenkort, snel en kort zal zijn".

Verder kan George Bush niet in het minst lachen met de houding van de Franse president Jacques Chirac. Hij noemt de houding van de Fransen nu al onvergeeflijk en voegde er in een telefoongesprek met de Franse president aan toe dat hij het gebruik van hun veto niet zal 'vergeten'. Het ziet er niet goed uit voor Frankrijk, want het dreigt door z'n houding erg geïsoleerd te raken.

Rusland en China zijn hun houding tegenover Irak intussen aan het versoepelen, maar Bush stelt dat zij hun veto niet zullen gebruiken omdat de 2 grootmachten hun goeie handelsrelaties met de VS niet op het spel willen zetten voor een land als Irak.

Na de oorlog zal ongetwijfeld nog lang nagekaart worden over de houding van de Fransen, Duitsers en Belgen. Door de verdeeldheid binnen de Europese Unie, met een twist tussen Frankrijk en Duitsland, ziet het er naar uit dat de Engelsen wel eens de piloot van Europa zouden kunnen worden.

Link:

www.thesun.co.uk

KG-redactie

Maandag 03 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis