'Radioplannen zijn bekend, iedereen krijgt lekkers', aldus Speursmurf.

Best dat we hier op de redactie een speursmurf hebben die af en toe als een vlieg doorheen de kabinetten vliegt en de plannen van eender welke minister en z'n kabinet weet in te kijken. Wat waren wij onze speursmurf dankbaar toen bleek dat hij ons meer wist te vertellen over de radioplannen van mediaminister Van Mechelen.

In tegenstelling tot wat beweerd wordt en er dus 5 regionalen komen, blijkt dat er meerdere regionalen/provincialen komen. Zo is het nu al duidelijk dat VUM alle 5 de regionalen krijgt en radio Contact ook met provinciale netwerken over de 5 Vlaamse provincies heen mag beginnen. De frequenties voor VUM zullen evenwel krachtiger zijn als deze van Contact. Maar het komt er op neer dat beide partijen alvast landelijk verzekerd zijn van frequenties.

Wat opvalt zijn de besparingen die onlangs bij zowel VUM als Contact werden doorgevoerd ... het zou dan ook niet verwonderlijk zijn dat deze partijen reeds op de hoogte zijn van de plannen van mediaminister Van Mechelen (foto) en dat ook duidelijk werd gemaakt wie lekkers krijgt. Het komt er voor beide partijen op aan om nu geen overbodige kosten meer te maken. Blijkbaar hebben zowel VUM als Contact dit intussen meer dan begrepen.

Ook Roularta en Concentra vallen niet buiten de prijzen. In W-Vl kan Roularta alvast rekenen op een provinciaal netwerk dat dan via een 3-tal zenders de W-Vl'se bevolking weet te bereiken. Van hetzelfde laken een broek voor Concentra in Limburg.

Verder werd ook duidelijk dat de 2 landelijken '4FM en Q-music' frequenties zullen moeten afstaan in ruil voor sterkere en krachtiger frequenties. Zij zouden dan via een 7-tal frequenties uitzenden. Net iets meer dan de VRT dus, waarbij hier duidelijk sprake is van een doorbreken van het radio-monopolie terwijl dit voorheen niet zo was met een gemiddelde van 25 frequenties voor beide zenders.

Ook zullen netwerken uit den boze zijn. Er zal nog samengewerkt mogen worden, maar er zullen strikte lokale voorwaarden opgelegd worden om de landelijken van nu te beschermen. Want de situatie van nu maakte dat bijvoorbeeld een netwerk als radio Contact even landelijk zat als pakweg Q-music.

Bij deze danken wij Speursmurf en vragen wij van de redactie ons af waarom het frequentieplan nog niet werd vrijgegeven, want dat is volgens onze Speursmurf ondertussen ook al uitgewerkt.

Halverwege maart mogen de dossiers ingediend worden omdat dan de decreten zullen verschijnen die nu al zo goed als afgewerkt zijn. Na inzage van de dossiers, waarvoor zo'n 60 dagen de tijd wordt gegund om deze in te dienen, zal het VCM in september duidelijk maken wie de licenties krijgt. Gaande van regionalen, stadsradio's, lokalen, ...

KG-redactie

bron: speursmurf

Zaterdag 01 Maart 2003

 
©2002 Koen Godderis