The Pirate Bay herleeft

Verleden week werd in Zweden de BitTorrent site The Pirate Bay offline gehaald; die was op korte tijd erg populair geworden, nadat andere grote BitTorrent zoeksites zoals SuprNova.org en LokiTorrents afgesloten waren. Pirate Bay groeide uit tot een van de grootste Torrent links, en bleef tot hiertoe ongemoeid.

Nu is de rol van sites zoals Pirate Bay erg dubieus. Er staan immers geen auteursrechterlijk beschermde bestanden op, de site vervult enkel een bemiddelende rol: u kan er zoeken naar bestanden en die via de site downloaden. Bij Pirate Bay zijn er elke dag 1,5 miljoen bezoekers van over de hele wereld, en wij moeten u niet vertellen dat die meestal op zoek zijn naar illegaal gekopieerde bestanden zoals films, tv shows, muziek enz.

Verleden week is dus de Zweedse politie in actie gekomen tegen Pirate Bay en werd de site gesloten. Volgens sommige bronnen zou die actie er komen op aandrang van actiegroepen in de VS zoals MPAA en RIAA. Feit is echter dat er in Zweden sinds verleden jaar een wet bestaat die de transmissie van auteursrechterlijk beschermd materiaal over het internet verbiedt als er geen auteursrechten betaald worden.

Toen Pirate Bay gesloten werd, waren er heel wat aanhangers van het systeem boos; zij gingen zelfs zover om websites van de Zweedse overheid en van de politie aan te vallen. En zo kon het gebeuren dat de website van de Zweedse overheid afgelopen zaterdag onbereikbaar was.

Bovendien waren er heel wat vrijwilligers die aanboden om de site onderdak te bieden, en een tijdlang werd zij in Nederland gehost. Nu echter is de site terug op haar normale adres te vinden, zo meldt BetaNews, en kan de internaut er terug op zoek gaan naar zijn illegale kopietjes.

U merkt aan de toon van ons verhaal dat wij niet echt een voorstander zijn van zulke praktijken. BitTorrent is prima, als het gebruikt wordt voor de distributie van legale spullen, maar helaas wordt dit protocol maar al te vaak gebruikt voor illegale dingen.

Nieuws: thepiratebay.org, betanews.com, piratpartiet.se

Bron: Netties.be

Vrijdag 09 Juni 2006

 
2002 Koen Godderis