Meer pc's in rijke gemeenten  

Gemeenten met een hoog gemiddeld fiscaal inkomen kennen ook een grote pc-penetratie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Het bezit van een gsm-toestel is minder gelinkt aan de hoogte van het inkomen.

De provincies Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, de twee provincies met de hoogste gemiddelde fiscale inkomens, kennen de grootste installatie van pc's. Het gemiddeld inkomen per aangifte bedraagt in Waals-Brabant 28.511 euro en in Vlaams-Brabant 28.227 euro. Een voorbeeld is de gemeente Lasne, waar bij 68 op de 100 huishoudens thuis een pc staat. Hove volgt met 64 op de 100 huishoudens. Daarna komt Heverlee met 63 op de 100 huishoudens.

Ook heeft in Lasne het hoogste aantal huishoudens een internetaansluiting. Met 54 van de 100 huishoudens heeft het zelfs flink wat voorsprong op de rest van het land. In Kraainem, Sint-Martens-Latem, Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode en Waterloo hebben net niet de helft van de huishoudens thuis een internetaansluiting.

Het bezit van een gsm-toestel is minder gelinkt aan het inkomen. Toch staat Lasne ook hier weer aan de kop. Bij meer dan 83 op de 100 huishoudens is er minstens één mobiele telefoon aanwezig. Dit is iets meer dan in Chaumont-Gistoux, Waterloo, Neupré, Sint-Genesius-Rode, Eigenbrakel en Mont-Saint-Guibert. Het gsm-toestel is in Wallonië nog populairder dan in Vlaanderen.

De cijfers komen uit de Algemene Socio-Economische Enquête 2001 van het Nationaal Instituut voor de Statistiek en werden gisteren op de website gezet. Aan het onderzoek nam 96,6 procent van de Belgische gezinnen deel.

KG-redactie

bron: standaard.be

Vrijdag 28 Februari 2003

 
©2002 Koen Godderis