Jeugd verkiest sms boven sigaretje

Goed nieuws voor bezorgde ouders: er is eindelijk een probaat middel gevonden om tieners ervan te weerhouden om te roken - en het zijn niet die afschuwelijke foto's van mondkanker en de waarschuwingen op de pakjes sigaretten. Neen, het is het mobieltje.

Blijkbaar heeft het mobieltje alles om de tiener het imago te geven, dat hij anders met een sigaret zou proberen te bereiken: volwassenheid, individualiteit, sociaal zijn, het vormen van kliekjes, opstandigheid. Die stelling is afkomstig van een Britse anti-rook groep, Action on Smoking. Die stelde een verband vast tussen de scherpe toename van het aantal mobieltjes bij jongeren midden negentiger jaren, en de eerste echte daling van het roken bij tieners.

Zowel de sigaret als het mobieltje biedt de tiener een openingszin om een gesprek te beginnen; mobieltjes geven tieners ook iets om met hun handen bezig te zijn, het geeft hen zelfvertrouwen, verdrijft de verveling, en vervult sociale en ontspanningsbehoeften, net zoals een sigaret dat zou doen. En nog iets: een tiener heeft nu eenmaal niet zo'n hoog zakgeld. Wanneer de jongere de keuze moet maken tussen de sigaret of het mobieltje, dan lijkt het telefoontje het te winnen. Goed nieuws dus voor de longen van de jongeren, minder goed nieuws voor hun duimen, want die zien fel af van al dat sms'en. Maar dat is dan weer een ander verhaal....

Nieuws: theage.com.au

Bron: Netties.be

Woensdag 22 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis