Actie tegen badware en phishing

Badware, spyware, adware, phishing... het loopt stilaan de spuigaten uit, en bederft het hele online avontuur. Ook de overheden en de grote bedrijven beginnen te begrijpen dat het vijf voor twaalf is, en dat er iets gedaan moet worden, wil men vermijden dat de gebruiker gedesillusioneerd het internet de rug toekeert.

Deze week enkele berichten over initiatieven die genomen werden om het tij te keren. Eerst even en opmerkelijk rapport vermelden van het Center for Democracy and Technology. Dat ging namelijk na welke weg het geld aflegt in de spyware middens. Het CDT kwam daarbij tot de vaststelling dat grote gerespecteerde bedrijven meehelpen aan het voortduren van de pest van spyware. Zij betalen namelijk voor het vertonen van hun advertenties in de pop-ups die door de spyware of adware gegenereerd wordt. CDT roept dan ook alle bedrijven op om, wanneer zij contracten afsluiten met reclameagentschappen of publicteitsmakelaars, dat zij uitdrukkelijk zouden bepalen dat er geen adware gebruikt mag worden om hun advertentie te tonen (1).

De organisatie zorgt nog voor een tweede initiatief. Deze week zal er namelijk een lijst opgesteld worden met adware programm's, in samenwerking met de Stopbadware Coalition: de Badware Watch List. De Stopbadware groep werd onlangs opgericht door Google, Sun en Lenobo. Zij hopen druk te kunnen uitoefenen met die lijst, zodat de makers van de adware hun verfoeilijke praktijken zullen staken (2)

En tot slot is er nog Microsoft. Dat richt zijn pijlen dan weer op de phishing praktijken, waarbij cybercriminelen via valse websites trachten de persoonlijke gegevens van de internaut te stelen. De softwaregigant start met een grote campagne, "Global Phishing Enforcement Initiative", waarbij uitgelegd wordt wat phishing is en wat de gevaren ervan zijn. MIcrosoft wil ook wettelijke stappen ondernemen tegen meer dan honderd zaken in Europa, en nog voor het einde van deze maand zullen 53 individuen aangeklaagd worden. Wereldwijd heeft Microsoft al meegeholpen aan eht oplollen van 4.744 phishing sites. Microsoft werkt verder ook nog aan technologische oplossingen om de internaut tegen deze frauduleuze praktijken te beschermen, zoals de nieuwe Phishing filter die in IE 7 zal zitten.

Nieuws: cdt.org, webwereld.nl, microsoft.com

Bron: Netties.be

Woensdag 22 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis