Tijd om te ontgoogelen

Het internet is ondertussen al een dikke 10 jaar oud. Mensen die al zolang meegaan op het internet, hebben al heel wat on line gepubliceerd, en zij hebben sporen nagelaten op het internet: een antwoord op een posting in een nieuwsbrief hier, op een usenet boodschap daar...

Maar ondertussen zijn die mensen wel veranderd. En misschien staan zij niet meer achter hun posting van toen, schamen zij zich er zelfs voor, en zouden zij graag nooit meer aan die postings herinnerd woden. Maar dat is buiten de waard gerekend, in casu de zoekmachines en de internetarchieven. Zij houden alles bij, ook die vorige postings en woorden waar de internauten nu liever niet aan herinnerd worden.

Het komt steeds vaker voor, en nu het internet ouder wordt, zal het fenomeen enkel maar kunnen toenemen. Bij Trosradar hebben ze er een uitzending aan gewijd, met tips over hoe u die compromitterende postings kan trachten weg te halen. Een mooi initiatief. Alleen vrezen wij dat er nu heel wat mensen een grote paranoia gaan ontwikkelen, en hun eigen naam uit allerlei on line publicaties willen gaan verwijderen - hoe onschuldig ook die publicaties waren. Wij hebben het al meegemaakt dat mensen, die met een vraag zaten en van wie wij de vraag in Netties vermeld hebben, jaren nadien vroegen om hun naam en e-mailadres uit onze online archieven te verwijderen. Wij hebben dat uiteraard gedaan, maar u verstaat ook wel dat dit extra werk inhoudt, en wij vrezen dat dit initiatief van Tros Radar een lawine van verzoeken zal losmaken.

Ons advies: wanneer u op zoek gaat naar uw eigen naam in een zoekmachine, en u vindt die op verschillende sites, ga dan niet meteen vragen om uw naam overal te verwijderen - u zou alle webmasters nogal werk geven. Kijk eerst naar de publicatie waarin uw naam voorkomt, en wat u toen geschreven hebt. Is het echt te erg, dan kan u trachten om zich te "ontgooglen". Maar is het niet te erg, laat misschien toch uw naam staan? Per slot van rekening is het een historisch gegeven, en hebt u bijgedragen aan het e-zine, en in zekere zin tot de opbouw van het internet. En zijn de postings die u op het internet gedaan heeft, niet zo leuk, dan moet u zich ook eens afvragen: kan ik het echt niet aan? Is dit zo schadelijk voor mij? Zou ik de foto's waarop ik sta terwijl ik belachelijk doe met mijn eerste lief, ook allemaal gaan verscheuren, en bij alle vrienden gaan terugvragen? Zou ik me niet belachelijker maken door zoiets te doen, dan door de foto's (en postings) gewoon te laten zijn wat ze zijn, en alles te relativeren: wat was ik toch een oen toen?

Toch iets om over na te denken. In elk geval: hier hebt u de link naar de Tros Radar site waarop de tips staan om u te ontgooglen. En laat u niet afschrikken door onze tirade: als u echt, echt wil dat wij uw naam verwijderen uit onze oude edities, dan doen wij dat hoor.

Nieuws: trosradar.nl

Bron: Netties.be

Zaterdag 04 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis