ICANN keurt dubieus contract goed

Het beheer van het internet is erg belangrijk. Het wereldwijde web speelt tegenwoordig immers een belangrijke economische rol, en een goed beheer en controle zijn dan ook een vereiste.

Belangrijk is ook welk bedrijf of organisatie de registratie van domeinnamen goedkeurt. Want de organisatie die de .com domeinen onder haar hoede heeft, heeft eigenlijk een fantastische grote macht. En daarom is het toch wel verwonderlijk dat het ICANN, noem het de baas van het Internet, aan één enkel bedrijf voor eeuwig en altijd het recht toegekend om de .com domeinnamen te mogen beheren.

Het gaat om VeriSign, dat al van oudsher de .com domeinen onder zijn hoede heeft. Niet dat VeriSign dat niet goed doet, maar het gaat om het principe: waarom dit ene bedrijf, en waarom zou bijvoorbeeld niet een bedrijf uit, pakweg Rusland, Brazilië of China die domeinnamen mogen beheren? ICANN heeft echter besloten dat VeriSign het recht krijgt om op een "presumptive right of renewal", wat dus neerkomt op een controle over de dotcom domeinen tot in de eeuwigheid.

Niet alleen dat: VeriSign heeft ook het recht gekregen om de prijzen elk jaar met 7% op te trekken, gedurende de 6 volgende jaren, en bovendien krijgt het de controle over alle domeinnamen die vervallen, een enorme markt op het internet. Uiteraard is er protest gekomen op deze beslissing. Bij The Register vindt u meer achtergrond over dit toch wel eigenaardig contract.

Nieuws: theregister.co.uk

Bron: Netties.be

Zaterdag 04 Maart 2006

 
©2002 Koen Godderis