Apple vervolgd over hoorprobleem 

Een tijdje terug hadden we het over het mogelijke gevaar van het beluisteren van muziek door de koptelefoon, als het volume van die muziek te hoog staat. Het advies van de meeste experts op dat gebied is unaniem: hou het volume in de gaten, want u kan echt wel schade toebrengen aan uw gehoor. Wat dus, volgens ons, impliceert dat het het manneke zelf is dat het volume hoog of laag zet, dat verantwoordelijk is voor het al dan niet beschadigen van zijn gehoor.

Maar toch is er in de VS een man die de schuld voor zijn gehoorbeschadiging wil afschuiven op Apple en diens iPod. Hij heeft een proces ingespannen tegen Apple, en wil er zelfs een class action suite van maken, met andere woorden: een hele groep gebruikers achter zich scharen om samen een gezamenlijke klacht in te dienen. Volgens de man zijn de iPods onlosmakelijk foutief ontworpen en bevatten zij niet geen afdoende waarschuwingen over de mogelijkheid van gehoorproblemen. Apple zou een schdevergoeding moeten betalen, en upgrades maken aan het toestel om het veiliger te maken.

Waarnemers staan erg sceptisch tegenover de claims: waarom zou een iPod schadelijker zijn dan eender welk andere MP3 player? En Apple waarschuwt haar gebruiker wel degelijk dat er een gevaar bestaat als het volume van de koptelefoon gedurende een langere periode te hoog gezet wordt. Maar de klagers wijzen er dan weer op dat Apple in Frankrijk haar toestelletjes uit de rekken gehaald heeft, en voorzien heeft van software die het geluid beperkt tot maximaal 100 decibels. En dat zoiets niet in de VS gebeurd is. En daar hebben zij dan ook weer gelijk in. Het vervolg zullen we over enkele weken/maanden weten.

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Dinsdag 07 Februari 2006

 
©2002 Koen Godderis