Europese kranten tegen Google News

Verleden week waren wij heel verheugd te vernemen dat Google News nu ook een aparte editie kent voor Belgie (Nederlands- en Franstalig) en Nederland. Daar vindt u namelijk de koppen van het laatste nieuws in ons land en het buitenland, netjes gerangschikt in verschillende rubrieken. Maar misschien zijn die aparte versies geen lang leven beschoren.

De in Parijs gevestigde vereniging World Association of Newspapers heeft namelijk aangekondigd dat het onderzoekt welke actie zij kan ondernemen tegen sites zoals Google News. Want die verzamelen de inhoud van andere sites, zijn dus aggregatoren, maar betalen in de meeste gevallen niet voor de toegang tot die site.

Gavin O'Reilly, de president van WAN, noemt de actie van Google News de "napsterisatie" van content, en doelt daarbij op de lang aanslepende strijd tussen de muziekdownloaddienst en de platenindustrie. Hij verwerpt het argument dat die aggregatoren de content bevrijden van inhalige conten providers (de kranten dus). "Google, Yahoo en andere zoekmachines zijn geen sociale weldoeners in de informatiesector, zij zijn wel degelijk commercieel."

Google zelf had tevoren al eens met een dergelijke situatie te maken: Agence France Presse diende klacht in omdat Google gebruik maakte van de afbeeldingen van AFP op Google News Frankrijke. Die zaak moet nog altijd uitgesproken worden.

Nieuws: betanews.com

Bron: Netties.be

Dinsdag 07 Februari 2006

 
©2002 Koen Godderis