Erg gevaarlijke fout in WinAmp

Gebruikt u de populaire WinAmp audio software, dan moet u even goed luisteren - of liever: deze tekst aandachtig lezen. Want er is een uiterst gevaarlijk lek ontdekt in de WinAmp player, die verband houdt met de manier waarop de software omgaat met bestandsnamen waarin de naam van een computer verwerkt is.

Er is al een geval bekend van een hacker die dit lek geƫxploiteerd heeft, en daardoor zijn eigen kwaadwillige code kan draaien op het machine van zijn slachtoffer. Hoe het een en ander werkt, legt dit artikel bij BetaNews uit (1) . Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een playlist bestand, om zo een buffer overflow te veroorzaken bij WinAmp. Dat PLS bestand kan gewoon op uw computer ingeladen worden wanneer u bijvoorbeeld een website bezoekt - u hoeft er dus niet echt iets speciaals voor te doen. Bij Winamp werken de programmeurs zich de naad uit de broek om het probleem op te lossen; momenteel is er al een tussenoplossing beschikbaar (2).

En nu we het toch over virussen en andere pest hebben, dan ook even deze waarschuwing van het BIPTn voor een worm, de BW32.Blackmal.E of blueworm, die actief wordt op de derde dag van de maand (op 3 februari dus) , en die heel wat schade kan aanrichten op uw systeem: alle Docs, XLS, MDB, PPT, PPS, ZIP, PDF en nog eenhele resem meer bestanden worden vernietigd...(3) Uw antivirussoftware updaten en uw machine scannen is dus de boodschap!

Nieuws: betanews.com, winamp.com, bipt.be

Bron: Netties.be

Zondag 05 Februari 2006

 
©2002 Koen Godderis