Google censureert in China

Zoekgigant Google heeft deze week een Chinese versie uitgebracht van haar zoekmachine. Maar helaas heeft het daarbij wel enkele toegevingen moten doen aan de Chinese overheid. Zoekopdrachten over de mensenrechten bijvoorbeeld, over Tibet, de Dalai Lama, of democratie gaan voorbij aan sommige websites, en in plaats daarvan verwijzen zij naar websites van de Chinese overheid.

Het stelt ons toch ietwat teleur in Google. Dat heeft zich er altijd op beroemd dat het de meest open resultaten bracht, en er niet mee knoeide. En blijkbaar is daar nu verandering in gekomen. Google verdedigt zich door te zeggen dat het informatie in het algemeen meer toegankelijk maakt in China. "Het verwijderen van zoekresultaten strookt niet met onze missie, maar het niet geven van informatie (of een erg povere gebruikservaring die neerkomt op géén informatie) strookt nog minder met onze missie.", aldus Google.

Maar Journalisten Zonder Grenzen noemt dit pure hypocrisie. "De vrijheid van meningsuitdrukking is geen onbelangrijk principe, dat zomaar opzij geschoven kan worden wanneer men te maken heeft met een dictatuur." Deze groep journalisten had eerder ook al kritiek op Yahoo en MSN, omdat die gelijkaardige toegevingen gedaan hadden, om toch maar een voet op aarde te krijgen in China.

Nu is het natuurlijk wel zo dat die beperkingen enkel gelden voor de Google.cn versie. Chinezen zullen nog altijd de Google.com site kunnen gebruiken, en tot hiertoe heeft Google nog niets gezegd of het eventueel ook op deze site de zoekresultaten zou censureren. Google zal het spel trouwens eerlijk spelen: wanneer er een zoekresultaat gewist werd op de Chinese site, zal Google de gebruiker hiervan op de hoogte stellen.

Google past tussen haakjes in nog andere landen de zoekresultaten aan, om zich te voegen naar de wetten van het land. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk bij wet verboden om nazi-propaganda en nazi-spullen op een webpagina te vermelden. En dus censureert Google sommige pagina's in die twee landen. (Met dank aan Wim W)

Nieuws: betanews.com, webwereld.nl

Bron: Netties.be

Zaterdag 28 Januari 2006

 
©2002 Koen Godderis